Nemačkoj treba 400 000 radnika-migranata

0

Nemačkoj će biti potrebno oko 400.000 kvalifikovanih migranata godišnje kako bi nadoknadila nedostatak radne snage, navela je njemačka Federalna agencije za zapošljavanje.

“Ovdje se ne radi o apsolutnom azilu, već ciljanoj migraciji radi popunjavanja rupa na tržištu rada”, rekao je šef Agencije Detlef Šile.

On je rekao da će nedostatak kvalifikovane radne snage vladati svuda, od radnika za klima uređaje i negovateljica do logistike i akademika.

Odbacio je moguće protivljenje i otpor prema migracija kao rešenje za pitanje radne snage.

“Možete ustati i reći – mi ne želimo migrante, ali to ne funkcioniše tako. Činjenica je da Nemačkoj nedostaje radna snaga”, rekao je Šile.

Zbog demografskih kretanja, broj potencijalnih radnika biće smanjen za oko 150.000 ove godine, rekao je on, dodajući da će narednih nekoliko godina situacija biti mnogo dramatičnija po tom pitanju.

“Nemačka bi, takođe, mogla da reši problem kvalifikovanjem nekvalifikovanih radnika i ljudi koji su zbog tehničkih promena izgubili posao, puštajući žene radnike na određeno ili honorarno da rade duže, ali iznad svega, dovođenjem migranata”, rekao je on.

Direktor Agencije rekao je i da je nedostatak radne snage ključno pitanje kojim mora da se pozabavi nova vlada nakon saveznih izbora u Nemačkoj u septembru.