Saudijska arabija vojno sarađuje sa Rusijom

Saudijska arabija vojno sarađuje sa Rusijom

Zamenik ministra odbrane Saudijske Arabije Kalid bin Salman objavio je da je sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom potpisao sporazum “usmeren na razvoj zajedničke vojne saradnje dve zemlje”.

Salman se takođe susreo s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom tokom njegove posete Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Vojska-2021, u blizini Moskve.

Zamenik ministra odbrane rekao je da su na sastanku istraženi načini za “jačanje vojne i odbrambene saradnje između naše dve zemlje”.

Nema detalja o vojnom sporazumu između Saudijske Arabije, najvećeg svetskog uvoznika oružja i Rusije, drugog najvećeg izvoznika oružja nakon Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Američke Države tradicionalno su bile najveći dobavljač oružja za Saudijsku Arabiju. U ovu zemlju je odlazilo 24 odsto američkog izvoza oružja.

“Cilj nam je progresivan razvoj saradnje u vojnom i vojno-tehničkom području na čitavom spektru pitanja koja predstavljaju obostrani interes”, rekao je Šojgu tokom sastanka sa Salmanom.

Napomenuo je da je Rusija imala mnogo novih sistema naoružanja koji su se “dobro dokazali u Siriji”, gdje je ruska vojska intervenisala u građanskom ratu podržavajući predsednika Bašara al-Asada.