Nemiri u Albaniji – ima povređenih

0

Situacija u Albaniji eskalira. Nemiri se šire gotovo u svim većim mestima u ovoj zemlji. Predstavnici opozicije pokušavaju da uđu u prostorije izbornih komisija i spreče podelu biračkog materijala. Jutros su izbili nemiri u mestu Kamza i gradu Burelju.

U Kamzi je došlo do sukoba u školi u koju su doneti izborni materijali. Članovi Demokratske stranke koji smatraju da će izbori biti pokradeni sukobili su se sa policijom. Policija je suzavcem pokušala da rastera militantne demonstrante koji su razbili glavnu kapiju škole. Prema prvim izveštajima ima povređenih i među policajcima i među demonstrantima.

I u gradu Burelju takođe su članovi opozicionih stranaka pokušali da provale u prostorije u kojima se nalazio izborni materijal. Policija je primenila silu i pokušala suzavcem da ih rastera. Lokalni mediji su javili da je lokalni šef Demokratske stranke ranjen u sukobima.

Pripadnici i simpatizeri opozicije su pokušali da otmu izborne materijale i u Skadru i Tropoji i tamo se sukobili sa policijom. Prema prvim informacijama, ima povređenih i veliki broj učesnika nemira je već uhapšen.

U Skadru je sinoć policija uhapsila 14 demonstranata,a danas su okupljanja nastavljena.

U mestu Bilište je jutros bilo sukoba policije i demonstranata. Jake policijske snage opkolile su sedišta izbornih komisija.

Albanski predsednik Iljir Meta je suspendovao izbore zakazane za 30 . jun zbog toga što su u javnost procureli snimci razgovora lokalnih šefova mafija i lidera socijalista o planiranim malverzacijama i kupovini glasova.

Premijer Edi Rama, vođa socijalista, ne prihvata odluku albanskog predsednika. O sporu bi trebalo da se izjasni Ustavni sud koji ne funkcioniše, jer sudije nisu izabrane.