Netanjahu sam formira vladu

Netanjahu sam formira vladu

Najdugovečniji izraelski premijer Benjamin Netanjahu je objavio da je postigao dogovor o formiranju svoje nove vlade nakon višenedeljnih neočekivano teških pregovora s verskim i krajnje desnim strankama.

“Uspeo sam da formiram vladu”, napisao je Netanjahu na Twitteru nekoliko minuta pre ponoći. Portparol predsednika Isaka Hercoga potvrdio je da je primljena Netanjahuova izjava.

Netanjahuov konzervativni Likud i versko-nacionalističke stranke bliske ultraortodoksnim krugovima i zajednicama naseljenika na Zapadnoj obali osvojili su dovoljnu većinu na izborima, s ukupno 64 od 120 mesta u parlamentu. Ali, dogovor o formiranju vlade usporen je neslaganjem oko paketa predloženih zakona po pitanjima poput ministarskog nadzora nad policijom i planova za Zapadnu obalu.

Nova vlada, koju Netanjahu mora da predstavi u roku od nedelju dana, preuzeće dužnost na kraju godine s najgorim sukobima na Zapadnoj obali u više od deset godina, s više od 150 ubijenih Palestinaca i 20 Izraelaca

Sastav koalicije i njeni predlozi, kojima bi parlament dobio veća ovlašćenja da poništava sudske odluke, izazvali su zabrinutost u Izraelu i inostranstvu. Analitičari predviđaju potencijalnu pretnju nezavisnosti pravosudnog sistema.