Niger – nova tačka sukoba Rusije i Zapada?

Niger – nova tačka sukoba Rusije i Zapada?

Puč u Nigeru otvorio je novo žarište u odnosima Rusije i Zapada. Zapada strahuje da će nova vlast u Nigeru, da bi opstala, potražiti saveznika u Moskvi i da će to biti treća država u tom regionu, posle Burkine Faso i Malija, koja napušta Zapad i priklanja se ruskom uticaju.

Državni udar u Nigeru su osudili njegovi susedi i međunarodni partneri koji su odbili da priznaju nove lidere i zahtevajući da se demokratski izabran predsednik Mohamed Bazum vrati na vlast.

Evropska unija je suspendovala bezbednosnu saradnju sa afričkom državom Niger, pošto je vojska te zemlje izvršila puč.

SAD je izrazio bezrezervnu podršku svrgnutom predsedniku Muhamedu Bazumu, koji slovi za ključnog zapadnog saveznika u borbi protiv islamskih ekstremista. Odluka EU je saopštena ubrzo nakon što su Sjedinjene Američke Države iskazale „bezrezervnu podršku“ svrgnutom predsedniku Muhamedu Bazumu, koji važi za ključnog zapadnog saveznika u borbi protiv islamskih ekstremista.General Abdurahman Čijani, šef jedinice predsedničke garde, proglasio se za novog lidera Nigera u petak.

Veruje se da je Muhamed Bazum trenutno dobrog zdravlja i da ga sopstvena predsednička straža još uvek drži u zatočeništvu.
Dok vojna hunta u Nigeru ne pokazuje znakove povlačenja usred sve većeg međunarodnog pritiska, mnogi se plaše da bi puč mogao dodatno destabilizovati siromašnu regiju zapadne Afrike, opterećenu nasiljem militanata i državnim udarima, a u kojoj Rusija nastoji povećati uticaj, pišu svetski mediji. Hiljade pristalica hunte koja je preuzela Niger državnim udarom marširalo je u nedelju, 30. jula, ulicama glavnog grada Nijameja, mašući ruskim zastavama, skandirajući ime ruskog predsednika i oštro osuđujući bivšu kolonijalnu silu Francusku.

Ruska plaćenička grupa Vagner već djeluje u susednom Maliju, a ruski predsednik Vladimir Putin nastoji da proširi uticaj svoje zemlje u regiji. Međutim, još nije jasno hoće li se novi čelnici hunte okrenuti ka Moskvi ili će se držati zapadnih partnera Nigera.

U nedelju je na hitnom sastanku u Abudži u Nigeriji, Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) saopštila da obustavlja odnose s Nigerom i odobrila upotrebu sile ako predsednik Mohamed Bazum ne bude vraćen na dužnost u roku od sedam dana.

Nova vlast u Nigeru ima simpatije naroda, pšto pokazuju velike demonstracije u kojima se otvoreno izražava privrženost vojnoj hunti, ali i ruskom predsedniku Putinu.