CNN: „Ukrajinci razvili moćni dron“

CNN: „Ukrajinci razvili moćni dron“

“Mislim da će proći pet do deset godina pre nego što se Rusi budu mogli efikasno da se suprotstave ovoj vrsti naoružanja. Njihova oprema je iz 20 og, naša je iz 21. veka. Između nas je 100 godina”. Ovako je anonimni programer na CNNu objasnio novo ukrajinsko oružje, predstavljeno kao najveća vojna tajna u rusko-ukrajinskom ratu.

U, kako se navodi, tajnoj i imperovizovanoj bazi, na obali jezera, razvija se novo oružje, kojim ukrajinska vojska sve češće napada ruske vojne brodove u Crnom moru i poluostrvu Krim.

Radi se o, kako se navodi, bespilotnom plovnom oružju, koje do sad nije prikazivano javnosti. Ukrajina nema pravu pomorsku flotu i zaostaje u ljudstvu i opremi za ruskom ratnom mornaricom.

Najnovije verzije drona koje je video CNN teške su do 1000 kilograma, sa eksplozivnim teretom do 300 kilograma, dometom od 800 kilometara i maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Ukrajinska organizacija Junajted 24 je prikupljala novac od kompanija i pojedinaca u celom svetu i tim sredstvima je angažovala programere za ovaj projekat.

CNN objavljuje priče ljudi skrivenih identiteta, ali prikazuje komandnu sobu u kojoj su džojstici, monitori, prekidači…

Programer drona, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je njihov rad na morskim dronovima počeo tek kada je počeo rat: “Bilo je to vrlo važno, jer nismo imali previše snaga da se odupremo pomorskoj državi Rusiji. I morali smo razviti nešto svoje, jer nismo imali postojeće mogućnosti”.

Ukrajinski obrambeni izvori potvrdili su CNN-u da su morski dronovi bili uključeni u najmanje dva nedavna napada na Krimski most u julu i u krimskoj luci Sevastopolj prošlog oktobra. Dana 14. jula ukrajinske bezbednosne službe, zajedno s mornaricom, preuzele su zajedničku odgovornost za drugi napad u devet meseci na Krimski most.

Vitalna saobraćajna arterija, ruski projekat vredan gotovo četiri milijarde dolara, koji je otvorio predsednik Putin, ključna je ukrajinska meta na anektiranom poluostrvu.

Programer kaže da su dronovi potpuno ukrajinske proizvodnje. Ovde su dizajnirani, projektovani i testirani. Radi se o vlastitoj proizvodnji trupa, elektronike i softvera. Više od 50% proizvodnje kompletne opreme odvija se u Ukrajini. Rusi tek treba da se prilagode najnovijim mogućnostima Ukrajine.

“Vrlo im je teško da uđu u trag tako malom dronu, vrlo ga je teško pronaći. Brzina ovih bespilotnih letelica trenutno premašuje bilo koje plovilo u regiji Crnom moru”, kaže programer.

 

U oktobru prošle godine morski dronovi izveli su napad na komandni brod flote “Admiral Makarov”, koji je bio usidren u luci u Sevastopolju. Ukrajinski odbrambeni izvori rekli su za CNN da su bezbednosne službe SBU-a izvele napade.

Vodeći morski dron iz svoje kontrolne stranice Shark kaže: “ovi dronovi su dizajnirani za uništavanje brodova. Takve stvari su prilično uspešne i zastrašuju Ruse”.
Šteta koju je pretrpeo “Admiral Makarov” nije bila sasvim jasna, ali namere Kijeva bile su vidljive.