Nova kriza na Severu?

Nova kriza na Severu?

Danas ističe rok opštinskih inspektora Severnoj Mitrovici dat službenicima četiri srpske institucije da napuste zgradu u naselju Bošnjačka Mahala, u kojoj rade.

Kako javlja reporter Kosovo onlajn sa lica mesta, situacija je za sada mirna, a patrole Kfora, Euleksa i karabinjera su stacionirane u neposrednoj blizini zgrade.

Službenici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn u naselju Bošnjačka mahala, ne nameravaju da napuste kancelarije u kojima rade već više od 10 godina.

U ove četiri službe zaposleno je 40 ljudi koji pružaju usluge za nekoliko desetina hiljada korisnika u srpskim sredinama na severu, ali i na jugu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije povodom ultimatuma o iseljenju da takvim potezima kosovski premijer Aljbin Kurti želi da ugrozi egzistenciju Srba, njihovo pravo na rad i ostvarivanje pomoći.

Pored uskraćivanja prava da korisnicima pružaju usluge, brine i činjenica da zahtev za iseljenje srpskih institucija dolazi u vreme kada se očekuje deesakalacija situacije na severu.

Rešavanje višemesečne krize, izazvane nasilnim upadom specijalaca u opštinske zgrade, još nije krenulo punim tempom, a potezi lokalnih albanskih vlasti vode ka novoj eskalaciji.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici da srpske institucije napuste zgradu u Bošnjačkoj mahali, nije doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, niti je u skladu sa njenim zahtevima da se ne preduzimaju radnje koje bi mogle da eskaliraju situaciju, a u sličnom tonu na najnovije akcije albankog gradonačelnika u Severnoj Mitrovici reagovali su i drugi predstavnici međunarodne zajednice.