Zaplena 2 tone kokaina na Antlantiku – hapšenja u Srbiji

Zaplena 2 tone kokaina na Antlantiku – hapšenja u Srbiji

Zajedničkom akcijom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, policijske uprave za Grad Beograd, BIA, a u koordinciji sa EUROPOL-om i nadležnim policijskim organima više država, u internacionalnim vodama na Atlantskom okeanu u jedrilici „Oceania dos“, dugoj 22 metra, zaplenjeno je oko dve tone kokaina, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kokain je bio upakovan u više obeleženih pojedinačnih paketa, koji su se nalazili u sportskim torbama. Jedrilicom su upravljali jedan ukrajinski i jedan češki državljanin, dodaje se.

Njih je organizovao, sada uhapšeni S.K. (koji je pobegao iz zatvora u Brazilu i za kojim je izdata crvena INTERPOL-ova poternica). Pored njega, uhapšeni su pripadnici ove kriminalne organizacije N.S, N.S. i B. K.

Kako saopštavaju iz Tužilaštva, postoje osnovi sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u periodu od marta 2022. do danas izvršila krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kriminalna grupa je u tom periodu organizovala transport kokaina iz zemalja Južne Amerike do zemalja zapadne Evrope i Srbije radi dalje prodaje, na taj način što su obezbeđivali jedrilice, kontaktirali sa prodavcima droge, organizovali lokacije za prihvat i istovar kokaina, skrivanje droge i angažovali posadu.

Osumnjičenim S.K, N.S., N.S. i S. K. koji su uhapšeni u Beogradu i Novom Sadu određeno je policijsko zadržavanje, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Rusija – oborena 42 drona iznad Krima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je jutros da je oborilo 42 ukrajinske bespilotne letelice iznad Krima. Devet dronova je uništeno u napadu iznad Krima, a 33 su neutralisana uz pomoć elektronskih metoda ratovanja i pala su pre nego što su pogodila metu“, prenelo je Ministarstvo odbrane na Telegramu.


Podaci o žrtvama i štetama nisu objavljeni.


Guverner Sevastopolja Mihail Razvojajev rekao je da je nekoliko aviona oboreno 10 kilometara od Sevastopolja, matične luke ruske Crnomorske flote.