Novi „non pejper“ za Kosovo?

Novi „non pejper“ za Kosovo?

Albanian post“ objavljuje da će u petak, 18. novembra, kosovska i srpska strana izneti detalje, odnosno zvanično potvrditi dogovor oko tablica. Ovaj portal koji već mesecima unazad objavljuje navodne non pejpere i dokumenta u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine, javlja da je kosovska strana navodno pristala da odloži odluku o registarskim tablicama ali uz garancije svojih partnera – SAD i EU.

Nije objašnjeno i kojih, ali se zna da je srpska strana do sada insistirala na tome ili da ne uklanja KM tablice, ili da se vrate tzv. statusno neutralne – KS, što Priština odbija.

Isti portal je još 9. novembra imao navodni uvid u predlog dogovora od tri tačke kojima bi se smanjile napetosti na terenu.

Obe strane da potvrde svoju privrženost francusko-nemačkom planu i da se obe strane vrate pregovorima“, navodno je prva tačka, dok je u drugoj, navodno predložen izričit zahtev Vladi Srbije:

Srbija je saglasna da se o zahtevu za Zajednicu opština sa srpskom većinom razgovara samo u okviru celine francusko-nemačkog plana – odnosno kao deo ukupne strukture plana“.

Treća tačka tiče se zahteva za Kosovo: „Kosovo je saglasno da ublaži mere u vezi sa pitanjem registarskih tablica“, navodi se u predlogu.

Nema potvrde ni sa jedne strane da je ovo tačna vest.