Susret šefa CIA-e i ruske tajne službe u Ankari

Susret šefa CIA-e i ruske tajne službe u Ankari

Šefovi američke bezbednosne agencije CIA i ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) sastali su se u Turskoj, gde su razgovarali o nuklearnoj pretnji Moskve u Ukrajini i Amerikancima koje Rusija „nepravedno” drži u zatvorima.

Razgovor američkog obaveštajca Vilijema Bernsa i njegovog ruskog kolege Sergeja Nariškina održan je juče u Ankari, glavnom gradu Turske.

Iz Kremlja kažu da je sastanak „inicirala američka strana”.

Od svih sastanaka poznatih javnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, ovaj je bio na najvišem nivou.

Krajem oktobra, telefonom su razgovarali ministri odbrane dve zemlje, Sergej Šojgu i Lojd Ostin.

Bela kuća je saopštila da Berns, koji je bio američki ambasador u Rusiji između 2005. i 2008. i govori ruski, ne vodi pregovore o završetku rata.

Razgovarao je „o posledicama, u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje” i riziku od „eskalacije”, kao i o „strateškoj stabilnosti”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Sastanak Bernsa i Nariškina, šefa ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), potvrdio je portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji od početka invazije igra ulogu ključnog posrednika između Rusije i zapadnih zemalja.

Berns ne „vodi pregovore bilo koje vrste”, a Vašington će se „čvrsto držati našeg fundamentalnog principa: ništa o Ukrajini bez Ukrajine”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

SAD i Rusija su stalno održale “kanale komunikacije”, na primer preko američke ambasade u Moskvi, o bilateralnim pitanjima, ili za prenos poruka o Ukrajini.