Novi ultimatum SAD

0

Džejk Saliven, savetnik za bezbednost američkog predsednika Džozefa Bajdena, izjavio je da je Kina imala izbor: ili da dopusti još jednu međunarodnu istragu o poreklu koronavirusa na svojoj teritoriji koju vodi Svetska zdravstvena organizacija ili da bude izolovana od svetske zajednice.

Na pitanje hoće li američki predsednik insistirati na još jednoj međunarodnoj istrazi o poreklu koronavirusa u Kini, Saliven je rekao da se o tome razgovaralo na nedavnom samitu G7 i da je Bajden nagovorio svoje sagovornike da posete Kinu.

Pekingu je dat ultimatum, bilo da udovolji zahtevima i omogući istraživačima da učine pravu stvar kako bi otkrili odakle Covid-19 stvarno dolazi ili da se suoči s izolacijom međunarodne zajednice …

Peking je izjavu osudio kao ozbiljno kršenje osnovnih pravila međunarodnih odnosa, optužujući G7 za podsticanje sukoba u trenutku kada su potrebni zajednički napori.

Novi zahtev za ponovnim istraživanjem porekla koronavirusa u Kini dolazi pošto su američki mediji izvestili da su se prvi slučajevi pacijenata sa simptomima zaraženih Covid-19 pojavili mnogo pre nego što je u laboratoriji u Vuhanu izbila pandemija.

Međutim, postoje studije u Sjedinjenim Državama, prema kojima je vrlo verojatno da je virus bio prisutan na američkom tlu i pre službene deklaracije o pandemiji.