Obustavljen stečaj na SPC u Hrvatskoj

Obustavljen stečaj  na SPC u Hrvatskoj

Trgovački sud u Zagrebu obustavio je stečaj nad Srpskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj, eparhijom zagrebačko-ljubljanskom i otkazao ročište na kojem je trebalo da se odluči o predlogu za otvaranje stečaja.

Predlog za otvaranje stečaja podnela je Finansijska agencija (Fina), a u sudskoj dokumentaciji nije se navodio iznos dugovanja. Ipak, iz najnovije potvrde Fine o blokadi računa i novčanih sredstava dužnika proizlazi da dužnik više nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje.

Obustava stečaja usledila je pošto je za 19. decembar bilo zakazano ročište pre kojeg je i sud naredio mitropolitu Kirilu Bojoviću da dostavi popis imovine i obaveza eparhije.

Ako osoba ovlašćena za zastupanje dužnika u roku od osam dana ne dostavi popis imovine i obveza dužnika sud će odrediti saslušanje osobe ovlašćene za zastupanje dužnika, isticalo se u sudskoj odluci koju je potpisala sudija Jadranka Mađeruh.

U obrazloženju se navodilo i da je 4. oktobra bio obustavljen skraćeni stečajni postupak koji je bio pokrenut zahtevom Fine pa je bilo odlučeno da će se postupak nastaviti primenom opštih odredbi Stečajnog zakona.

Kao razlog tome, navodi se da iz dostavljene dokumentacije proizlazi da društvo raspolaže imovinom i to nekretninama upisanim u zemljišne knjige koje vodi Opštinski sud u Puli.

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, eparhija zagrebačko-ljubljanska upisana je u Registar verskih zajednica 16. 11. 2004. sa sedištem u Zagrebu – Ilica 7/II.