Senat SAD blokirao pomoć Ukrajini

Senat SAD blokirao pomoć Ukrajini

Republikanci su blokirali paket bezbednosne pomoći Ukrajini i Izraelu, vredan milijarde dolara, koji je trebalo da usvoji američki Senat.

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora a 51 protiv, što znači da mera vredna 110,5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu od 100 članova kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa senatorom Bernijem Sandersom, nezavisnim kandidatom koji inače glasa s demokratama ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske sadašnje “nehumane vojne strategije” protiv Palestinaca.

Vođa demokratske većine u Senatu Čak Šumer također je glasao protiv kako bi mogao podneti predlog za ponovno razmatranje. Demokrata Šumer je rekao da je to “ozbiljan trenutak koji će imati trajne posledice za 21. vek“, riskirajući pad zapadne demokratije.

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istakli svoj zahtev za strožu emigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

“Danas smo glasali da bi demokratski čelnici prepoznali republikanci u Senatu misle ono što govore. Onda glasajmo. I onda konačno da počnemo ispunjavati prioritete američke nacionalne sigurnosti, uključujući i ovde kod kuće”, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mič MekKonel.

U Kongresu SAD se mesecima raspravlja o zahtjevu demokratskog predsednika bajdena da se milijardama dolara finansira Ukrajina u borbi protiv ruskih osvajača, Izraela nakon napada islamističkih militanata Hamasa , američkih interesa u Indo-Pacifiku i međunarodnu humanitarnu pomoć.

Dva zahteva Bele kuće da Kongres usvoji zakone o potrošnji, međutim, nisu prošla, a u Kongresu SAD-a širi se nervoza jer pat pozicija preti da se produži i u 2024. Demokrate tvrde da je pomoć saveznicima ključna za podršku globalnoj demokratiji i obranu od autokratija.

Grupa demokrata iz Senata sazvala je konferenciju za novinare kako bi tvrdila da bi blokiranje zakona poslalo poruku i protivnicima i saveznicima SAD-a da Sjedinjene Države ne stoje uz svoje međunarodne partnere.