Odložena matura

0

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole umesto u junu 2021, održaće se godinu kasnije, odlučilo je Ministarstvo prosvete. Pomeranje je, kažu upućeni, očekivano, jer se na pripremi za uvođenje nacionalne mature nije mnogo uradilo. Generacija rođena 2002. ipak neće biti upamćena kao prva koja je prošla državnu maturu. Prijemni za upis na fakultete polagaće po starom. Tako je odlučilo resorno ministarstvo, da bi i škole i đaci stigli da se pripreme.
Osim učenika, novi rok obradovao je i direktore.
A da li đaci dovoljno znaju da bi se upisali na željeni fakultet, još se jedino u Srbiji i BiH u regionu, proverava na prijemnom ispitu. U pripremi za nacionalnu maturu recept bismo mogli da prepišemo od Hrvatske i Slovenije, koje imaju višegodišnju praksu.
Velika matura je kruna obrazovanja, upozoravaju stručnjaci i ono što može da se desi to je da se ništa ne uradi, kao do sada, a da onda 2021. i 2022. opet da se odloži projekat.
Ukoliko sve bude prema najavama – na polaganju prve državne mature, 2022. sve sadašnje učenike drugog razreda sačekaće isti test – sa 40 zadataka, i četiri sata za rešavanje.