Rama: „Policija čuva prazne zgrade, a vojnici pevaju na granici“

Rama: „Policija čuva prazne zgrade, a vojnici pevaju na granici“

Najava evropske unije o spremnosti uvođenja mera ukoliko Beograd i Priština odmah ne deeskaliraju situaciju i okrenu se dijalogu, naišla je na reakciju albanskog premijera, Edija Rame. Kaže da akcije strana ne mogu biti „manje evropske“.
Evropska unija oglasila se juče sa pozivom Beogradu i Prištini da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija.
U najnovijoj poruci iz Brisela izlistali su očekivanja od strana uz napomenu da su spremni da sprovedu odlučne mere, te da čvrsto stoje iza KFOR-a i EULEX-a.
A ukoliko ne dođe do deeskalacije tenzija, uslediće „negativne posledice“.
„EU nije mogla da bude jasnija!“, poručio je u objavi na Tviteru premijer Albanije, Edi Rama.
On je kritikovao Prištinu zbog upada u opštinske zgrade na Severu, kao i Srbiju zbog raspoređivanja trupa ka Kosovu.
„Nastavak sa ovim apsurdnim planom koji nije plan – raspoređivanjem policije da zaštiti prazne zgrade u koje izabrani zvaničnici ne mogu da uđu, a sa druge strane, raspoređivanje vojnih trupa da pevaju na granici druge zemlje, ne može biti samonametljivije i manje evropsko“, poručio je Rama.
Evropska unija je juče konkretno od Prištine zatražila da „postupi na neeskalirajući način“ i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na Severu.
Ujedno su zatražili da novoizabrani gradonačelnici „privremeno“ obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama osim u opštinskim zgradama.
Takođe su poručili da prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine, te da se očekuje učešće Srba.
Sa druge strane, izrazili su zabrinutost zbog statusa najviše pripravnosti Vojske Srbije.
Evropska unija takođe traži da se putem angažovanja u sklopu dijaloga otvori put za sprovođenje nedavno zaključenog sporazuma, uključujući i početak rada na uspostavljanju ZSO.