Optužnica protiv Trampa

Optužnica protiv Trampa

Protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa porota u saveznoj državi Džordžiji podigla optužnicu zbog pokušaja da sruši ishod izbora 2020., na kojima ga je porazio demokrata Džo Bajden.To je četvrta optužnica protiv Trampa.

Optužbe, koje je predstavila okružna tužiteljka Fani Vilis, najnovije su pravne poteškoće za Trampa, favorita u utrci za nominaciju republikanaca na predsedničkim izborima 2024. Tužioci su istakli 11 tačaka optužnice protiv Trampa i njegovih saradnika, uključujući krivotvorenje i reketirenje, koje se inače koriste protiv pripadnika grupa organizovanog kriminala.

Optužili su 18 drugih osoba, uključujući Marka Midousa, bivšeg Trampovog šefa kabineta u Beloj kući, i advokate Rudija Đulijanija i Džona Istmena.

Slučaj se temelji na Trampovom telefonskom pozivu iz 2021. upućenom najvišem funkcioneru Džordžije Bradu Rafenspergeru, kojim ga navodi da “pronađe” dovoljno glasova da obori njegov tesni poraz u saveznoj državi, što je Rafensperger odbio da učini.

Nekoliko dana kasnije u januaru 2021., i dve nedelje pre nego što je Tramp trebalo da napusti Belu kuću, njegove su pristalice upali u američki Kapitol u sklopu neuspešnog pokušaja da spreče kongresmena u potvrđivanju Bajdenove pobede.