Papa protiv “varvarstva” veštačke inteligencije

0

Papa Franja je apelovao da se veštačka inteligencija ne pretvori u novi “oblik varvarstva” u kojem zakon jačeg prevladava nad opštim dobrom. Poglavar Rimokatoličke crkve je u Vatikanu, na konferenciji kojoj su prisustvovali šefovi Fejsbuka, Mozile, Vestern didžitala, nobelovci, estetičari, preduzetnici iz oblasti IT tehnologije, je pozvao Silicijumsku dolinu da humano usmeri razvoj veštačke inteligencije.
Na trodnevnom okupljanju, koje se završava u subotu, raspravlja se o temama sa tehnološkim žargonom koji se u Vatikanu obično ne čuje, poput algoritama i blokčeina (blokovima podataka povezanih u jednosmerni lanac i u kojem svaki novi blok zavisi od vrednosti prve starije karike).
“Izuzetan razvoj na polju tehnologije, posebno onih koji se bave veštačkom inteligencijom, stvara sve značajnije implikacije na sva područja ljudske aktivnosti. Zbog toga su otvorene i konkretne rasprave o ovoj temi potrebne više nego ikad pre”, rekao je papa.
Među učesnicima konferencije su Majkl Bejker, izvršni predsednik Mozile, Gavin Korn, pomoćni generalni savetnik i direktor tima za zaštitu sajber sigurnosti na Fejsbuko, viši potpredsednik Vestern Didžitala Džim Velš …
Papa Franja je rekao da tehnologija treba da ima “i teorijska i praktična moralna načela”.
Upozorio je na opasnosti upotrebe veštačke inteligencije “za širenje tendencioznih mišljenja i lažnih podataka koji mogu otrovati javne rasprave, čak i manipulisati mišljenjima miliona ljudi, do tačke na kojoj ugrožavaju institucije koje garantuju miran građanski suživot”.