Pentagon: „Rusija još nema oboreni američki dron“

Pentagon: „Rusija još nema oboreni američki dron“

Rusija još nije došla u posed američkog drona koji je srušen u Crnom moru, izjavio je portparol američkog ministarstva odbrane brigadni general Patrik Rajder.
Pentagon je objavio da je ruski borbeni avion SU-27 udario i oborio američki dron Riper u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.
Kako je naveo Pentagon, incident se dogodio nakon što su ruski avioni SU-27 “izveli nesigurno i neprofesionalno presretanje” Ripera, uključujući posipanje goriva na dron i letenje ispred njega ”na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način”.
Rajder je na konferenciji za novinare kazao da su dva ruska aviona presretala i uznemiravala dron MQ-9 oko 30-40 minuta.
Dodao je da se presretanja dešavaju, ali da je ovako opasno i neprofesionalno delovanje ruskih letelica nova praksa.
Rajder nije iznosio detalje o tome gde se nalazi olupina drona i da li će biti izvučena.
– Rusija još nije došla u posed olupine letjelice – dodao je.
Istakao je da tokom presretanja nije bilo radio komunikacije s ruskim avionima.
Rajder je kazao da SAD još nije kontaktirao Tursku i druge saveznike u regionu u vezi sa slučajem, uključujući i moguće uklanjanje olupine drona.
Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su da rade na uklanjanju oznake poverljivosti s videosnimka ruskog borbenog aviona SU-27 koji presreće i sudara se s američkim dronom iznad Crnog mora koji je potom oboren.
Rajder je rekao da je administracija Džoa Bajdena u procesu uklanjanja oznake poverljivosti snimaka povezanih s padom drona, nakon što je Rusija objavila da je američki dron izveo nekontrolisan let, izgubio visinu i pao u Crno more nakon nekoliko oštrih manevara.
Rusija je u utorak demantovala da su njeni borbeni avioni imali kontakt s američkim vojnim dronom koji je srušen u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.
– Ujutro 14. marta, nadzor vazdušnog prostora ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga zabeležio je let američke bespilotne letjelice MQ-9 prema državnoj granici Ruske Federacije – navodi se u saopšenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
U saopštenju se dodaje da su borbeni avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva poleteli kako bi identifikovali dron koji je potom, kako se navodi, izveo nekontrolisani let, izgubio visinu i srušio se u vodu nakon nekoliko oštrih manevara.