Hezbolah napao američku bazu u Siriji

Hezbolah napao američku bazu u Siriji

Iračka oružana grupa Kataib Hezbolah saopštila je da je odlučila da nastavi napade na oružane snage SAD u Iraku jer je, kako tvrdi grupa, bilo malo napretka u pregovorima o povlačenju američkih trupa iz te zemlje tokom posete iračkog premijera Muhamed Šija el Sudanija Vašingtonu.
“Ono što se nedavno dogodilo je samo početak”, saopštila je grupa pozivajući se na sinoćni napad kada je iz iračkog grada Zumara lansirano najmanje pet raketa ka američkoj vojnoj bazi na severoistoku Sirije.
Ovaj napad iz Iraka na američke snage prvi je od početka februara, kada su grupe u Iraku koje podržava Iran zaustavile svoje napade na vojsku SAD.
SAD su juče saopštile da je saveznički borbeni avion uništio raketni bacač u Siriji, dodajući na niko od pripadnika američke vojske nije povređen.
Napad se dogodio istog dana kada se irački premijer Mohamed Šija al Sudani vratio iz posete SAD, gde se sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom
Osnovan nakon američke invazije na Irak 2003. godine, Kataib Hezbolah je jedna od elitnih iračkih oružanih frakcija najbližih Iranu.
Nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine i izbijanja rata u Pojasu Gaze, Kataib Hezbolah se priključuje Islamskom pokretu u Iraku, labavoj koaliciji proiranskih milicija u toj zemlji koje su u znak solidarnosti sa Palestincima počele sa napadima na američke položaje na Bliskom istoku.