Pilić: „Novak je najbolji teniser svih vremena“

0
TENIS - DAVIS CUP - NOVAK DJOKOVIC, teniser Srbije, i NIKOLA PILIC, savetnik i trener, na Dejvis Kup mecu protiv Francuske, proslavljaju pobedu. Beograd, 05.12.2010. photo:N.Parausic

“Čekao sam pune tri godine da napokon to mogu naglas reći. Još od 2018. su me novinari iz celog sveta zvali i pitali isto. Novak je i službeno najveći teniser u istoriji”, izjavio je jedan od najvećih svetskih trenera, Nikola Pilić, koji je dao argumente zašto tako misli.

“Novak je jedini igrač ove generacije koji je dva puta osvojio sva četiri Grend Slema. Ima pozitivan skor sa svim top igračima. Ima najviše osvojenih turnira iz Super 9 serije. Na vrhu je 360 nedelja, znate li vi koliko je to godina? Ko će stići taj rekord? Niko. Premda sam i ranije smatrao da je najveći, nisam to hteo potencirati da me ne bi optužili da sam subjektivan jer smo Novak i ja prisni. No danas nikakve sumnje više nema. Novak Đoković je najveći teniser koji se ikad pojavio. Naravno da ne želim umanjiti vrednost jednog Federera ili Nadala, koji je Roland Garos osvajao čak 13 puta. To je Mont Everest u tenisu, ali Đoković je dokazao da je ipak klasa iznad.”

Premda je godinama u samom vrhu, Đoković baš i nije preterano omiljen među navijačima. Iako je čak šest puta osvajao Vimbledon, navijači ga tamo ne vole. Mnogi će reći da je u pitanju njegov karakter.

“To Hrvati tako vole misliti. Novak dolazi iz jedne male zemlje, nije imao podršku kakvu su imali, recimo, Nadal ili Federer i zbog svog porekla nikad nije dobio pažnju i priznanje kakvo je zaslužio. Poludim kad netko krene negativno pričati o Novakovom karakteru. To je igrač koji se šali, zabavlja, priča viceve, veseli se i uživa. Svaka čast Federeru i estetici njegovog stila, ali kad ga gledaš, vidiš nepomično lice Bastera Kitona. Nikad u karijeri nije ništa promenio. Ako mene pitate, radije ću gledati igrača koji u sebi ima emociju. Pre nekoliko dana Novak se na Vimbledonu slikao s Pavićem i Mektićem i poslao je poruku kako iz jednog malog podneblja dolaze tri svetska prvaka u tenisu. Naravno da velesilama poput Engleske, Amerike ili Francuske to smeta i da sve to pokušavaju obezvrediti”, kaže Pilić.

Ipak, veliki trener smatra kako se nakon ovog Vimbledona narativ o Novaku promenio i da mu se sad klanjaju čak i oni koji ga do juče nisu preterano voleli.

“Nakon ove poslednje titule javnost je promenila mišljenje i sve je više onih koji će reći da nema sumnje da je Novak najveći ikad. Jedan engleski novinar je nakon poslednjeg Roland Garrosa napisao neverojatan tekst o Novaku u Tajmsu. Bio je to jedan od najlepših i najemotivnijih tekstova o tenisu koje sam ikad pročitao. Ne tako davno tako nešto nije bilo moguće. Bio je to prvi takav tekst o Đokoviću u zapadnim medijima. Bio sam igrač i znam da neki igrači imaju više navijača, a neki manje. To je u redu, ali nije u redu da celi stadion aplaudira kad Novak napravi dvostruku grešku. Čak i takvi su sad shvatili da je kvalitet na Novakovoj strani.”

Za Pilića nema sumnje da će Novak do kraja karijere uzeti još nekoliko Grend Slemova.

“Mlađi je od Federera i Nadala i bude li zdrav, osvojiće sigurno još nekoliko Grend Slemova. Znam da je sad najviše fokusiran na US Open jer, ako ga osvoji, postat će prvi teniser nakon Roda Lavera 1969. koji je u jednoj godini osvojio sva četiri GS-a. No Laver je to osvojio u dobu kad je konkurencija bila smešna naspram ove, a ako Novak to napravi, postat će jedini igrač koji je to postigao na četiri različite podloge. Naime, Laver je tada osvojio tri turnira na travi i jedan na zemlji”, rekao je Pilić