Zelenski traži embargo za rusku naftu

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne države da hitno pooštre sankcije Rusiji i uvedu embargo na naftu, kako bi sprečile Moskvu da eskalira mere protiv njegove zemlje.
U noćašnjem video-obraćanju naciji, Zelenski je, vidno iznerviran, rekao da je Zapad prošle godine pogrešno proračunao, kada je odložio sankcije i da je zatim usledila invazija, prenosi Rojters.
“Rat punog obima je počeo. Sada ima mnogo nagoveštaja i upozorenja da će navodno oštrije sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Evropi, biti uvedene ako Rusija upotrebi hemijsko oružje”, rekao je Zelenski koji je povremeno udarao rukama o sto.
“Zar sve što je ruska vojska uradila do danas ne zaslužuje embargo na naftu? Zar fosforne bombe nisu opravdanje za to? Granatirano postrojenje za proizvodnju hemikalija ili granatirana nuklearna elektrana to ne zahtevaju”, upitao je ukrajinski predsednik.
Poručio je da sankcije moraju biti “efikasne i ozbiljne”, s obzirom na dosadašnje postupke Rusije.
“Ako su paketi sankcija slabi ili ne funkcionišu dovoljno snažno, ako se mogu zaobići, to stvara opasnu iluziju za rusko rukovodstvo da će im biti dozvoljeno da nastave da rade ono što sada rade”, rekao je Zelenski.
Istakao je da njegov narod to plaća svojim životima.