Počinje upis u srednje škole u Srbiji

0

Danas i sutra polažu prijemni đaci koji bi da budu u odeljenjima u kojima je deo nastave na stranom jeziku. Narednih dana su i ispiti za druga specijalizovana odeljenja. Završni test iz matematike je 18. juna, a kombinovani dan kasnije. Koliko je ukupno mesta u svim srednjim školama, a koliko u novim odeljenjima i gde je najveća konkurencija?

Najviše mesta ima u čevorogodišnjim stručnim školama, potom gimnazijama i trogodšnjim školama. Slede specijalne, muzičke, baletske i umetničke.

Interesovanja učenika su slična kao i prethodnih godina. Raste interesovanja za gimnazije, a naročito za specijalizovana odeljenja za računarstvo i informatiku.

Na jedno mesto u proseku dva učenika – toliko je konkurisalo za specijalizovana odeljenja. Najveća konkurencija je za biologiju i hemiju – tri prijavljena na jedno mesto. Zainteresovana su deca i za fiziku, ali i IT odeljenja. Već sada više od 800 učenika pohađa nastavu u njima. Inače u školama u Srbiji je sve manje đaka. Sada imamo 251.000 a pre 10 godina je bilo 285.000 srednjoškalaca.

mediatop.info