Teška situacija na KiM

0

Naredni koraci političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, kao i potezi Beograda u nedeljama pred nama – bile su teme o kojima su Srbi sa KiM razgovarali sa predsednikom Vučićem. Slavko Simić iz Srpske liste kaže da realna analiza govori da se nalazimo u veoma teškoj političkoj situaciji, kao i da moramo donositi čvrste i snažne odluke u narednom periodu. Izazova će biti puno, jer na Kosovu problemi traju konstantno, poručuje predsednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

“Saslušali smo analizu i realna analiza govori da se nalazimo u veoma teškoj političkoj situaciji, da moramo donositi čvrste i snažne odluke u narednom periodu. Očigledno da Priština ne želi da ukine takse na robu koja iz centralne Srbije ulazi na prostor KiM i očigledno je da ćemo imati puno izazova, jer Priština pokušava da dijalog tranformiše u konfuznu situaciju i destabilizuje sever Kosova i Metohije”, naveo je Simić.
Smatra da se svaki mogući način koristi u kosovskoj skupštini kako bi se satanizovao srpski narod.

“Jedina činjenica je istina, istina i pravda su jedini putokaz da se reše svi problemi i bez istine nema ni rešenja kosovskog problema”, dodao je Simić.

Ne misli da su u Prištini iscrpeli sve mogućnosti kako bi vršili pritisak na Srbe i dodaje da što se više bude komplikovala politička situacija u Prištini to će pritisak na Srbe biti veći.

“Naravno da će na svaki mogući način sa skupštinske govornice pokušavati da se optuži Srbija, da se vodi ta agresivna politika, jer tako se, nažalost, zadobija glasačko telo kod Albanaca, ali i produbljuju međuetnički odnosi i kriza”, naglasio je Simić.

Predsednik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović kaže da će izazov biti ogroman, jer na Kosovu problemi traju konstantno.

“Izazova će biti puno, albanske partije pored svih svojih neslaganja, one između sebe se ne trpe, ali su kada je u pitanju rešavanje srpskog problema zaista svi složni i jedinstveni, tako da ne očekujem ništa dobro od Prištine”, dodao je Vulović.
Odgovarajući na pitanje koja je to granica koja će biti crvena linija da ne ostane na izabranoj funkciji, Vulović kaže da odluke donose zajedno.

“Videćemo, politika nas sa severa Kosova i Srba sa KiM je neodvojiva od politike našeg državnog vrha. Sve probleme ćemo i dalje rešavati zajedno”, ističe Vulović.

Na pitanje šta mogu da urade predstavnici Srba u kosovskim institucijama u okolnostima kakve su sada na terenu, Simić kaže da svi imaju ideje kako odgovoriti Prištini.

“Mi na svakom mestu i poslanici i odbornici i ministri, dakle svaki predstavnik Srpske liste na svakom mestu isključivo predstavlja državne i nacionalne interese i predstavlja interese svog naroda… Ukoliko osetimo potrebu da je najbolji mogući način da se izađe iz centralnih institucija, da se izađe iz svih mogućih institucija – takvu odluku ćemo doneti zajedno sa našim državnim vrhom, a do tada ćemo pokušati da držimo sve institucije pod kontrolom”, navodi Simić.

Izvor: mediatop.info