Poginuo ruski milijarder

Poginuo ruski milijarder

Ruski milijarder Vjačeslav Taran je poginuo u padu helikoptera kod Monaka. 53-godišnji Taran je poslednjih deset godina živeo u Monaku. Osim njega, u helikopterskoj nesreći koja se dogodila 25.novembra je smrtno stradao i 35-godišnji pilot koji je upravljao helikopterom, prenosi portal Monako Dejli Njuz.
Taran je još 1997. osnovao Libertex, platformu za onlajn trgovanje, a u poslednje vreme se bavio kriptovalutama. “Libertex grupa s velikom tugom potvrđuje smrt svog suosnivača i predsednika Upravnog odbora Vjačeslava Tarana, u pada helikoptera koji se dogodio na putu za Monako.”, poručili su u saopštenju iz Liberteksa.

Taran je leteo iz Lozane s iskusnim pilotom u jednomotornom helikopteru H130. Nesreća se dogodila oko 13 sati po vedrom vremenu, a javila su se nepotvrđena nagađanja da je drugi putnik otkazao let u poslednjem trenutku. Zamenik javnog tužioca u Nici je rekao da se ne može isključiti krivicaa treće strane.
Ukrajinska novinska agencija UNIAN tvrdi da je Taran bio “kriptobiznismen s verovatnim vezama s ruskom obaveštajnom službom”. Navodi se kako je bio povezan s agencijom za inostranu špijunažu SVR, kao i da je bio “upleten pranje ruskih sredstava kroz sistem operacija kriptovaluta”, piše Dejli Mejl.