Pogoršana epidemiološka situacija

0

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 759.952‬ osobe, a zabeleženo je 7.278 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Na bolničkom lečenju nalazi se 1.157 pacijenata od kojih je 75 na respiratorima.


U Srbiji se pogoršava epidemijska situacija – virus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 2335 osoba od 12.740 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 12 ljudi.


Povećava se broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima, čija podrška u borbi za život neretko zatreba i vrlo mladim osobama.


“Najstrašnije je što se radi o mladim nevakcinisanim ljudima. Na pravom mestu između 20 i 30 godina, pa onda dolazi kategorija mlađih muškaraca između 40 i 50 godina i na kraju između 30 i 40 godina”, navela je direktorka Kovid bolnice u Batajnici, doktorka Tatjana Adžić Vukičević.


Delta soj preuzima primat na globalnom nivou, pa i u Srbiji. Na početku pandemije jedna osoba je mogla da zarazi dve, sada je delta soj doveo do toga da jedan čovek može da zarazi osam do devet ljudi, navodi dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.


Navodi da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji očekivana jer se, kako kaže, nalazimo u pandemiji koja traje, koja je vrlo intenzivna i koja će trajati.