Poljska šalje vojsku na granicu sa Belorusijom

Poljska šalje vojsku  na granicu sa Belorusijom

Poljsko Ministarstvo odbrane odlučilo je da rasporedi trupe iz zapadnog dela zemlje u istočni deo, bliže granici sa Belorusijom, zbog nagoveštaja da će u Belorusiji biti održane vojne vežbe grupe „Vagner“. To je potvrdio Zbignjev Hofman, predstavnik vladinog komiteta za bezbednost.


„Komitet je analizirao moguće pretnje, uključujući i razmeštanje jedinica Vagnerove grupe. Ministar odbrane, šef komiteta Mariuš Blaščak odlučio je da premesti naše vojne formacije sa zapada na istok Poljske“, rekao je on.


Kako je Hofman primetio, „zadatak ovih jedinica je vežbanje, kao i odvraćanje potencijalnog agresora”.


Prema poljskim vlastima, zajednički manevri beloruske vojske i Grupe „Vagner“ – su „neosporna provokacija“. Saopšteno je da će biti prebačeno oko hiljadu vojnika.


Kako je ranije saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Belorusije, republičke snage za specijalne operacije će zajedno sa borcima „Vagnera“ odraditi niz zadataka borbene obuke na poligonu Brestski, koji se nalazi u blizini granice sa Poljskom. Osim toga, Belorusija je saopštila da „Vagnerovi“ borci učestvuju u obuci vojnika lokalnih teritorijalnih trupa u blizini grada Osipoviči, regiona Mogilev. Minsk ne navodi broj boraca „Vagnera“ koji su stigli u Belorusiju.