Pompeo na Balkanu

0

Državni sekretar SAD Majk Pompeo posetiće u okviru evropske turneje od 1. do 6. oktobra Crnu Goru i Severnu Makedoniju, saopštio je Stejt department.

Glas Amerike prenosi da je Stejt Department potvrdio da će Pompeo u Crnoj Gori 4. oktobra razgovarati s predsednikom Milom Djukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Srdjanom Darmanovićem.

Biće to prva službena poseta jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006. godine.

Pompeo će u Podgorici naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dve zemlje, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Pompeo će, kako je rekao, naglasti otvorenost NATO-a za nove članice i doprinos koji je Crna Gora, iako mala zemlja, toj alijansi donela svojim geografskim položajem imajući u vidu važnost Jadranskog i Sredozemnog mora za NATO.

Američki državni sekretar će iz Crne Gore otputovati za Severnu Makedoniju, koja je na putu da postane 30. članica NATO, i u Ohridu će se sastati s njenim zvaničnicima.

U obe balkanske zemlje, najavio je zvaničnik Stejt departmenta, biće naglašena “podrška SAD rešavanju problema, medju kojima su i odnosi Srbije i Kosova”.

Dodao je da je očito da su SAD angažovane u tom pogledu i da žele da vide napredak, a da je grčko-severnomakedonski Sporazum iz Prespe pokazao da je rešeno nešto za šta su mnogi mislili da neće nikada biti.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je i da su SAD “veoma angažovane i fokusirane” na Zapadni Balkan koji je “strateški važan za viziju Evrope, ujedinjene, slobodne i u miru”, i da to pokazuje odluka državnog sekretara da Metjua Palmera poostavi za svog specijalnog predstavnika za Balkan.

Pre dolaska u Crnu Goru, Pompeo će u Italiju i Vatikanu, a evropsku turneju će završiti posetom Grčkoj.