Vrhovni sud blokirao Bajdena

Vrhovni sud blokirao Bajdena

Američki Vrhovni sud blokirao je naredbu predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena kojom se traži od radnika velikih kompanija da se vakcinišu, ili da nose maske i nedeljno se testiraju.

U obrazloženju navode da ova naredba prevazilazi Bajdenov ovlašćenja.

Istovremeno, najviši sud u zemlji dozvolio je da se uvede obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike u ustanovama koje primaju federalna sredstva.

Nakon višemesečnih javnih poziva Amerikancima da se vakcinišu protiv COVID-19, od koga je umrlo preko 845.000 osoba u Sjedinjenim Državama, Bajden je u septembru najavio da je vakcinacija obavezna u kompanijama koje zapošljavaju 100 ili više radnika.

Zaposleni koji nisu vakcinisani morali bi sedmično raditi test i nositi maske za lice na poslu.

Uprava za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA), savezna agencija, dala je preduzećima rok do 9. februara da se usklade s ovim pravilom ili se suoče s mogućnošću novčanih kazni.

Ali šest konzervativnih sudija Vrhovnog suda presudilo je da bi to predstavljalo “značajno zadiranje u živote i zdravlje ogromnog broja zaposlenih”.

“Iako je Kongres neosporno dao OSHA-i ovlasti da reguliše opasnosti na radu, nije toj agenciji dao moć da reguliše javno zdravlje na širem planu”, rekli su.

“Zahtevanje vakcinacije za 84 miliona Amerikanaca, odabranih samo zato što rade za poslodavce s više od 100 zaposlenih, svakako spada u drugu kategoriju”, dodali su.

Trojica liberalnih sudija nisu se složila.