Pritvor za učesnike napada u Moskvi

Pritvor za učesnike napada u Moskvi

U terorističkom napadu izvedenom 22. marta u koncertnoj sali Krokus siti hol, prema poslednjim podacima poginulo je 137 ljudi, među kojima i troje dece . Sud u Moskvi odredio je pritvor četvorici osumnjičih za napad na tržni centar do 22. maja. Pritvor je određen Muhamedsobiru Fajzovu, Dalerdžonu Mirzojevu, Saidakramiju Račabalizodiju i Šamsidinu Fariduniju. Ruski mediji juče su javili da su Mirzojev i Račabalizoda priznali krivicu.


Njih četvorica su, kako je ranije saopštila FSB Rusije, uhapšeni 23. marta, u blizini granice Rusije sa Ukrajinom i optuženi za terorizam.


Jedan od optuženih za teroristički napad u Krokus siti holu kod Moskve objavio je u februaru fotografije iz Istanbula na društvenoj mreži “Instagram”, saznaju ruski mediji.


Šamsidin Fariduni je objavio osam postova u jednom danu, i to 23. februara. Gotovo sve fotografije ukazuju na lokaciju “Aksaraj, Istanbul”.


Među objavljenim fotografijama nalazi se i fotografija samog Faridunija, kao i fotografije za koje se pretpostavlja da su snimljene u Fatih džamiji.

Kako ruski mediji prenose, on je otkrio da je rođen 1998. godine u Tadžikistanu i da ima osmomesečno dete.


Optuženi je rekao da je radio u fabrici parketa u Podolsku, a registrovan je u Krasnogorsku. Teroristički napad na Krokus siti hol, pucnjava i požar, dogodili su se 22. marta uveče pre koncerta u Krasnogorsku kod Moskve.


Pronađena su i privedena sva četvorica izvršilaca terorističkog napada – pokušali su da pobegnu i krenuli ka Ukrajini, gde im je na ukrajinskoj strani pripremljen “prozor” za prelazak granice.


Vladimir Putin je naveo da je privedeno ukupno 11 ljudi, a snage bezbednosti rade na otkrivanju cele terorističke baze.


Prema FSB-u, oružje koje su teroristi koristili bilo je unapred pripremljeno. P
utin je rekao da Rusija nije suočena samo sa pažljivo cinično planiranim terorističkim napadom, već sa pripremljenim i organizovanim masovnim ubistvom civila.