Pompeo upozorio Taćija

0

Državni sekretar SAD Majk Pompeo upozorio je predsednika Kosova Hašima Taćija da bi prekidom rada specijalizovanih komora Suda u Hagu pred kojim će se suditi pripadnicima terorističke OVK za zločine nad Srbima i nealbancima bila uskraćena pravda za žrtve, preneli su mediji na albanskom jeziku u Prištini.

U odgovoru na pismo Taćija, koji je izrazio zabrinutost zbog rada tog suda, Pompeo je, u ime američkog predsednika Donalda Trampa, napisao da bi, između ostalog, ukidanje ili podrivanje rada, strukture ili lokacije specijalističkih komora ili specijalističkog tužilaštva na bilo koji način “ozbiljno narušilo kredibilitet Kosova u svetu”.

Pompeo podseća da stoje tvrdnje i podaci iz izveštaja bivšeg izvestioca Savjeta Evrope Dika Martija da je Tači bio komandant terorističke OVK i zadužen za zločinačku “Dreničku grupu”, te da se te tvrdnje moraju razjasniti.

Prištinski mediji izveštavaju da je Taći, zajedno sa Kadri Veseljijem (nekadašnjim predsednikom parlamenta) i Ramušom Haradinajem (bivšim premijerom) pokušao da ukine specijalni sud. Haradinaj i Veselji su već saslušani, dok je Taći osporio tvrdnje da je pozivan na saslušanje.

Specijalni sud je do sada obavio razgovor sa 250 kosovskih Albanaca, koji su izjave dali u svojstvu svedoka ili osumnjičenih.