Postupak za smenu Mila Đukanovića

Postupak za smenu Mila Đukanovića

Poslanici stare parlamentarne većine pokrenuli su proceduru za razrešenje predsednika države Crne Gore Mila Đukanovića u Skupštini zbog toga što je, kako smatraju, povredio Ustav tokom procedure predlaganja mandatara za sastav Vlade.

Istovremeno, Đukanović (DPS) je juče nagovestio da bi mogao da donese ukaz o raspuštanju Skupštine, u slučaju da ona odbije njegov predlog za skraćenje mandata.

Većina članova kolegijuma predsednice Skupštine, u kome su predstavnici svih klubova poslanika, juče je smatrala da je predsednik države u predlogu za skraćenje mandata poslanicima načinio proceduralne greške i da mu inicijativu treba vratiti na doradu. Zbog nesaglasnosti konačnu odluku o tome doneće predsednica Skupštine Danijela Đurović (SNP).

Ovako, za sada, izgleda tok političkih događaja u državi, gde nosioci vlasti – poslanici i predsednik države, imaju kontradiktorne stavove u vezi s pravnom situacijom izazvanom smenom Vlade Dritana Abazovića. Iako su pravna tumačenja aktuelnih prilika različita, vrhovna instanca koja bi trebalo da se bavi povredom Ustava – Ustavni sud ne funkcioniše jer nema dovoljno sudija.

U “Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav, odnosno za razrešenje”, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je Đukanović povredio najviši pravni akt države jer na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu što je, kako piše, bio dužan da učini. Podseća se da je poziv izostao predstavnicima Prave, Ujedinjene i Radničke partije, ali i lideru Demos-a Miodragu Lekiću koji je bio predlog za mandatara.