Potpisan Temeljni sporazum sa SPC

Potpisan Temeljni sporazum sa SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović potpisali su u Podgorici Temeljni ugovor između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo doveli do kraja proces koji je u Crnoj Gori, nažalost, predugo trajao. Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli. Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama”, rekao je Abazović.

Patrijarh Porfirije je u Podgoricu prethodno stigao bez ikakve ranije najave.

On je rekao da je danas potpisani ugovor nešto što je bilo potrebno i Crnoj Gori i toj verskoj zajednici.

Kazao je da Crna Gora uvek može biti, kao što je kroz vekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane sveta da dolaze.

“Ja sam, pre svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovde, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to “kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kom narodu pripadaju”.

“Toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje, i da povećavamo razlike međusobno. Vekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mesta i za onoga drugoga”, dodao je Porfirije.