Povratak Madlen Olbrajt

0

Bivša američka državna sekretarka, 84. godišnja Medlin Olbrajt, položila je zakletvu kao nova predsednica američkog Odbora za odbrambenu politiku, saopštio je Pentagon.
Pre godinu dana Trampova administracija je uklonila nju i druge stručnjake za nacionalnu bezbednost iz savetodavnog komiteta.
Olbrajtova je prva predsednica odbora otkako je ministar odbrane Lojd Ostin pokrenuo reviziju savetodavnih komiteta Pentagona ranije ove godine.„Pod vođstvom ministra Ostina, Odeljenje se prilagođava promenljivoj prirodi ratovanja i radi na tome da ostane ispred svih potencijalnih protivnika”, navodi se u saopštenju Olbrajtove.
Početkom februara, Ostin je razrešio više stotina članova 42 odbora i komiteta, uključujući i, kako navodi Si-En-En, kontroverzne članove koji su imenovani tokom Trampove administracije.
Nakon što je izgubio na izborima 2020. godine, Tramp je izbacio iz odbora neke dugogodišnje stručnjake za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, uključujući Olbrajtovu, bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera i druge.
Za sada, Olbrajtova je jedini član Odbora za politiku odbrane, navodi se na veb stranici američkog Ministarstva odbrane.
Odbor za odbrambenu politiku je spoljna savetodavna grupa bivših visokih zvaničnika za nacionalnu bezbednost koji „pružaju ministru odbrane i zameniku ministra odbrane nezavisne savete i mišljenja u vezi sa pitanjima odbrambene politike kao odgovor na specifične zadatke ministra odbrane i zamenika ministra”, navodi se na sajtu.