Premijerka Hongkonga poziva na dijalog

0

Premijerka Hongkonga Keri Lam pozvala je opoziciju na dijalog, pošto je i ovog vikenda na ulicama Hongkonga bilo nekoliko stotina hiljada ljudi. S ciljem smirivanja protesta koji su počeli u junu, premijerka najavljuje “bolju osnovu za rešavanje teškoća i briga u društvu”.

“Mi ćemo pokrenuti dijalog sa ljudima iz svih sfera života. To je nešto što želimo da uradimo na veoma iskren način. Moji saradnici i ja smo posvećeni tome da saslušamo ljude što je moguće pre… Kada je reč o zakonu, u više navrata sam ponovila da je on mrtav. Nema plana da se on oživi, a posebno imajući u vidu brigu javnosti zbog toga”, rekla je Keri Lam.

Iako je sporni zakon o izručenju građana Hongkonga Kini suspendovan, opozicija zahteva da se on potpuno odbaci, a da liderka Honkonga podnese ostavku. Oni koji su izašli na ulice, nezadovoljni su zbog zakona koji bi omogućavao izručenje političkih neistomišljenika Kini ali i policijom koja prekoračuje ovlašćenja. Organizatori tvrde da je “protestna šetnja” privukla više od milion ljudi.

Inače, Tviter I Fejsbuk suspendovali su na hiljade naloga za koje veruju da su iz Kine i da pokušavaju da sabotiraju proteste u Hongkongu, saopštile su te kompanije.

Hongkong je deo Kine po principu “jedna država, dva sistema”. Kina to naziva specijalnim administrativnim regionom – koji uživa autonomiju zahvaljujući kojoj je postao ključni poslovni i medijski centar regiona.