Premijerka Meloni tuži pisca

0
epa10199693 Leader of Italian party Fratelli d?Italia (Brothers of Italy) Giorgia Meloni attends the center-right closing rally of the campaign for the general elections at Piazza del Popolo, in Rome, Italy, 22 September 2022. Italy will hold its general snap elections on 25 September 2022 to elect a new Prime Minister. EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Italijanskom piscu Robertu Savianu počinje suđenje zbog toga što izjavio da je nova premijerka Đorđa Meloni „kopile“, pošto je rekla da treba potopiti brodove nevladinih organizacija koje su pokušale da spasavaju izbeglice. Premijerka je tužila Saviana za klevetu.

Pisac Roberto Saviano inače živi uz policijsku pratnju koja ga štiti od napuljske mafije Kamore. Mafija ga proganja od 2006. godine i preti mu zbog objavljivanja knjige „Gomora“.

Đorđa Meloni je pokrenula tužbu jer je Salvini 2020. godine u jednoj TV emisiji, komentarišući smrt šestomesečne bebe iz Gvineje, u brodolomu u centralnom Mediteranu, izjavio da su ona i čelnik Severne lige Mateo Salvini – gadovi, zbog toga što su doneli naredbu da se sa 50 hiljada evra kazne nevladine organizacije koje spasavaju izbeglice.

Saviano je, povodom suđenja, koje može da ga odvede na trogodišnju robiju, izjavio da „može biti osuđen, ali ne žali zbog onoga što je rekao“.

Nevladine organizacije tvrde da Melonijeva ovim procesom zastrašuje sve novinare i napada slobodu govora.