Rusija pokrenula napad na Ukrajinu

Rusija pokrenula napad na Ukrajinu

Rusija pokrenula “specijalnu vojnu operaciju radi odbrane naroda u Donbasu”. Ukrajina proglasila ratno stanje. Eksplozije se čuju širom zemlje. Bajden najavljuje “jedinstven i odlučan odgovor SAD i saveznika”.


Ukrajinska Vrhovna rada glasala za uvođenje ratnog stanja u Ukrajini.


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba potvrdio je ruski napad na Ukrajinu.


“Mirni ukrajinski gradovi su mete napada. Ovaj rat je agresija. Ukrajina će se braniti i pobediti. Svet mora zaustaviti Putina”, napisao je ukrajinski ministar na Tviteru.


Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova noćas je saopštilo da je “u toku napad krstarećim i balističkim projektilima”. Eksplozije se, kako javljaju mediji u Ukrajini, čuju u nekoliko gradova uključujući i Kijev.Pojedini mediji javljaju da je saobraćaj u ukrajinskoj prestonici zakrčen jer meštani automobilima pokušavaju da napuste Kijev.


Dopisnik agencije Tas, sa druge strane, javlja da je u centru Kijeva i dalje umeren saobraćaj, da se povremeno čuju sirene specijalnih vozila i upozorenja službi civilne odbrane.


Navodi i da je horizont van grada čist, nema dima.


“Na semaforima se okupi najviše sedam-osam automobila. Povremeno se čuje uzbuna civilne zaštite koja se emituje preko zvučnika. Na Trgu nezavisnosti gotovo da nema pešaka”, piše ruska agencija Tas.


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se naciji u video-snimku na Fejsbuku, i poručio da “Putin želi da uništi Ukrajinu”.


“Važno je saznati istinu iz zvaničnih izvora. Danas je Rusija počela invaziju na Ukrajinu. Putin je započeo rat sa Ukrajinom, sa celim demokratskim svetom. On želi da uništi moju državu. Hoće da uništi našu državu i sve što imamo, što smo izgradili i za šta smo živeli”, naglasio je Zelenski.


Uputio je poruku i ukrajinskim vojnicima za koje kaže da su “hrabri” i da “pružaju pristojan otpor”. Zelenski je pozvao građane da ne paniče.


Više od 105.000 stanovnika iz Donjecka i Luganska evakuisano je u Rusiju od kada je pokrenuta akcija evakuacije iz ovih oblasti na istoku Ukrajine.


“Do jutra 24. februara, više od 105.300 ljudi prešlo je rusku granicu, više od 66.000 su državljani Ukrajine, 38.600 Rusi, skoro 320 državljani trećih zemalja”, saznaje agencija Tas od izvora iz nadležnih službi.Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da vojska te zemlje ne učestvuje u operacijama ruske vojske u Ukrajini, javlja agencija Belta.


Rojters podseća da su ukrajinski graničari ranije rekli da su ruske trupe u Ukrajinu ušle iz Belorusije, podržane vojnim snagama te zemlje.


Predsednica Moldavije Maja Sandu objavila je da ta zemlja planira da uvede vanredno stanje, kao i da je spremna da prihvati izbeglice iz Ukrajine ako bude trebalo.


Sve ruske diplomate evakuisane su iz Kijeva, rečeno je za RIA Novosti iz ambasade Rusije u Ukrajini.


“Diplomate Ruske Federacije pred polazak iz Ukrajine izveli su sve neophodne ‘mere evakuacije’ u pogledu imovine”, piše RIA.