Prigožin – pogibija i sumnje

Prigožin – pogibija i sumnje

Jutro nakon pada aviona u kojem je, među deset putnika i članova posade, bio osnivač i šef privatne vojne kompanije “Vagner” Jevgenij Prigožin, nadležne ruske službe nastavljaju istragu o uzrocima nesreće, Kremlj ćuti, dok Zapad i Ukrajina Prigožinovu smrt tumače kao osvetu Rusije i Vladimira Putina za nelojalnost i neuspelu oružanu pobunu “Vagnerovih” boraca.


Šef Vagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u avionu koji se srušio u Rusiji, objavila je ruska vladina agencija za vazduhoplovstvo, dodajući da niko od putnika nije preživeo. Ranije je ruska agencija za civilno vazduhoplovstvo Rosaviatsija objavila da je Prigožin bio na popisu putnika srušenog aviona.


Sinoć je agencija dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se srušio u blizini Moskve. Ipak, ni Rosaviatsija ni bilo koji drugi ruski zvaničnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.


Ranije je Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Vagnerom, objavio da je Prigožin umro. “Čelnik Wagnera, ruski heroj i patriota Jevgenij Viktorovič Prigožin, poginuo je u akciji ruskih izdajica”, objavljeno je na kanalu Siva zona.


“Ali čak i u paklu biće najbolji. Slava Rusiji!” dodaje se na mreži koju je Prigožin obično koristio za deljenje videa.


Rosaviatsija je saopštila da se avion koji je išao iz Moskve za Sankt-Peterburg srušio 200 kilometara severozapadno od Moskve, u blizini Tverske oblasti.


Prigožin je poslednji put viđen u ponedeljak, navodno u Africi.


Jedan deo aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti pronađen je na ulazu u selo Kuženkino koje je udaljeno oko dva kilometra od mesta nesreće, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti.


Policija je ogradila mjesto na kojem se nalazi olupina, a pored se nalazilo nekoliko automobila tajnih službi, javio je noćas dopisnik RIA Novosti. Policija zaustavlja automobile koji prolaze i ispituje vozače.


Prema popisu putnika koji je objavila ruska Savezna agencija za vazdušni promet, u avionu je bio čelnik Vagner grupe Jevgenij Prigožin. Srušeni avion je pripadao firmi MNT-Aero LLC, specijalizovanoj za poslovni prevoz.


Portparol hitne službe rekao je za RIA Novosti da su na mestu nesreće pronađena tela osam ljudi.


Bivši šef CIA-e Leon Paneta kaže da će Rusija verojatno sad pokušati da preuzme kontrolu nad grupom Vagner, prenosi CNN.


Nakon njegove smrti postavlja se pitanje šta će sada da preduzme Vagner. Pretpostavlja se da kreću u osvetu. Na Telegram kanalima i društvenim mrežama objavljen je video u kojemu najavljuju osvetu.


“Puno se priča o tome šta će Vagner učiniti u ovoj situaciji. Reći ćemo jednu stvar. Već krećemo. Čekajte nas“.


U incidentu nije stradao samo Prigožin. S njim je na letu bio Dmitrij Utkin, jedan od njegovih najbližih saveznika, još jedna ključna osoba u Vagneru. Bivši oficir GRU-a koji je bio aktivan u Siriji čuvajući naftna polja bio je umešan u organizovanje konvoja Vagnera koji je pokušao da se probije do Moskve.


Na ruskim društvenim mrežama se tvrdi da su i drugi članovi Vagnerovog rukovodstva takođe bili u avionu.


Mediji spekulišu da je u avionu došlo do eksplozije, jer se na snimcima vidi da je bio u slobodnom padu i da je pilot izgubio kontrolu. Spekuliše se i da li je avion pogođen projektilom.


Prema portalu Flightradar24, avion se popeo na visinu od 28.000 stopa (više od 8.5 kilometara) pre nego što se srušio. Ne mogu svi sistemi protivvazdušne odbrane da obore avion na takvoj visini.