BRIKS se širi?

BRIKS se širi?

Novi učesnici BRIKS-a će biti Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, saopštio je brazilski portal „Uol“ pozivajući se na nacrt završnog dokumenta samita.
Prema njegovim podacima, nove zemlje-učesnice su raspoređene po geografskom principu.
„BRIKS će objaviti o proširenju organizacije za još pet država. Na konačnom spisku se nalaze: Saudijska Arabija, Argentina, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat“, navodi se saopštenju.
Prema informacijama portala, kako bi se poštovao geografski balans na listu se može uključiti još jedna afrička zemlja.
Ranije je ministar inostranih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor izjavila da se BRIKS dogovorio o proširenju, prihvatajući dokument u kojem su izloženi njegovi principi.
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Samitom predsedava Južnoafrička Republika. Prema rečima ministra spoljnih poslova te zemlje Naledija Pandora, lideri zemalja „petorke” će na samitu razgovarati o pitanju proširenja organizacije.
Ranije je objavljeno da je više od 20 zemalja podnelo formalne prijave za pridruživanje asocijaciji, među njima su: Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat, prenosi Sputnjik.