Princ Filip: „Plan za Kosovo – uvreda za Srbiju“

0

Princ Filip Karađorđević je protiv prihvatanja francusko-nemačkog plana za Kosovo,jer je, kako je rekao, taj predlog za Srbiju – uvredljiv i neprihvatljiv.

Princ Karađorđević se na Tviteru oglasio na čak šest jezika, u isto toliko posebnih objava, a uz fotografije zastave Republike Srbije.

Govoreći o nemačko-francuskom, odnosno Evropskom planu, kazao je da se „ni Nemačka, ni Francuska ne bi odrekle 15 odsto svoje teritorije“.

Ono što Nemačka i Francuska ne mogu da zamisle u svojim državama, ne smeju da nameću Srbiji“, naveo je Princ Filip Karađorđević.

Nezadovoljstvo Evropskim predlogom, osim princa, iskazuje i veći deo opozicije u Srbiji, koja optužuje srpskog predsednika za izdaju, najavljuje proteste i traži održavanje sednice povodom ovog, odnosno kosovskog pitanja.

Za to vreme srpski predsednik im poručuje da ga ne uče šta je „sveta srpska zemlja“ i govore mu o izdaji, te obećava da 18. marta neće biti kapitulacije, saglasnost sa članstvom u UN, ali ni priznanja.

Sa druge strane, Evropska unija očekuje da će tog datuma u Ohridu Vučić i Kurti da razgovaraju o finalizaciji Aneksa za implementaciju Sporazuma EU, a nakon što su se krajem prošlog meseca usaglasili da nisu potrebni novi razgovori o tekstu osnovnog sporazuma.

Upravo s ciljem pripreme za ovaj susret izaslanik EU, Miroslav Lajčak boravi u Prištini, a sledeće nedelje će i u Beogradu.