Umro Franc Bekenbauer

Umro Franc Bekenbauer

Legendarni nemački fudbaler Franc Bekenbauer preminuo je u 78. godini. Jedan je od retkih koji je imao podjednako impresivnu i igračku i trenersku karijeru. Bio je fudbalski revolucionar, najbolji fudbaler planete i “Fudbalski car”. Bekenbauer je bio poznat po mogućnosti igranja na više pozicija. Legendarni Nemac je redefinisao ulogu odbrambenog fudbalera unevši znatno ofanzivniji pristup.


Popularizovao je poziciju libera svojim ofanzivnim istrčavanjima i pokretanjima napada iz zadnje linije, dok je ujedno odrađivao i svoje defanzivne zadatke.


Tokom karijere dobio je nadimak “Der Kaiser” (car) zbog svog stila igre, liderstva na terenu, ali i imena Franc koje je bilo ime velikog broja austrougarskih vladara.


Bekenbauer je, uz Marija Zagala i Didijea Dešama, jedan od fudbalera koji su osvojili Svetsko prvenstvo i kao igrači i kao selektori.


Bio je kapiten Zapadne Nemačke 1974. godine kada je sa reprezentacijom osvojio Svetsko prvenstvo koje se održavalo u njegovoj otadžbini.


Bekenbauer je 1972. godine osvojio i kontinentalni šampionat, a četiri godine kasnije, u Jugoslaviji igrao je finale u kojem je Zapadna Nemačka poražena od Čehoslovačke 5:3.


Kao selektor do zlatnog odličja stigao je 1990. godine na Mundijalu u Italiji, a nedugo potom prestao je da vodi reprezentaciju.


Od kako se dodeljuje Zlatna lopta, samo su tri defanzivna fudbalera uspela da osvoje pomenuto priznanje. Elitno društvo čine Fabio Kanavaro, Matijas Samer i Franc Bekenbauer.


Bekenbauer je jedini od njih koji je to uspeo dva puta – prvi put 1972. kada je iza sebe ostavio legendarnog strelca i sunarodnika Gerda Milera, a potom i 1976. godine.


Nakon što je u Bajernu proveo 18 godina, odigrao 427 utakmica i postigao 60 golova, Bekenbauer je 1977. godine otišao u Sjedinjene Države gde je nastupao za Njujork kosmos.


“Beli Pele”, kako ga je nazvalo nemačko izdanje časopisa Kicker, udružio se sa legendarnim Brazilcem Peleom, koji je Nemcu bio idol još od Svetskog prvenstva 1958. godine, a bio je najveći razlog Bekenbauerovog odlaska u “Veliku jabuku”.


Za tri godine, koliko su igrali zajedno, Pele i Bekenbauer osvojili su tri titule šampiona Sjedinjenih Država i doneli veliku popularnost američkoj ligi koja je stagnirala.


Izabran je u Američku fudbalsku kuću slavnih 1998. godine.


Posle prve epizode u Njujork kosmosu, jedan od najboljih fudbalera svih vremena vratio se u Nemačku, gde je dve godine nastupao za Hamburger i osvojio jednu titulu.


Fudbalsku karijeru završio je povratkom u Kosmos, za koji je u drugom mandatu odigrao 28 utakmica.