Putin:“ Bombardovanje Jugoslavije je bilo velika tragedija“

Putin:“ Bombardovanje Jugoslavije je bilo velika tragedija“

Ruski predsednik Vladimir Putin je događaje iz 1999. godine, kada je NATO počeo da bombarduje SR Jugoslaviju, opisao kao veliku tragediju. „To je velika tragedija“, rekao je Putin u dokumentarcu „Beograd“ generalnog direktora TASS Andreja Kondrasova.


Fragment filma prikazan je na TV kanalu Rusija-1 u emisiji Vesti nedelje. Putin je ponovio da je „to što je Zapad uradio potpuno neprihvatljivo“. On je optužio Zapad da je započeo rat u srcu Evrope, bez ikakve rezolucije Saveta bezbednosti UN.


On je istakao da je NATO bombardovanju prethodio “teški građanski rat”.


„Prvi korak je, naravno, bio pitanje unutrašnjeg sukoba. „Sada neću da iznosim procene ko je za šta kriv i koji su ciljevi bili“, rekao je on.


On je napomenuo da je sve bilo „podstaknuto i iznutra i spolja, i dovelo je do neke vrste unutrašnjeg sukoba – u suštini, veoma teškog građanskog rata“.


NATO je 24. marta 1999. pokrenuo vojnu operaciju protiv SR Jugoslavije da bi „sprečio genocid nad albanskim stanovništvom Kosova“. Prema podacima NATO-a, avioni zemalja članica alijanse izvršili su 38.000 preleta tokom 78-dnevne operacije.