Putin objavljuje priključenje teritorija Ukrajine?

Putin objavljuje priključenje teritorija Ukrajine?

Ruski predsednik Vladimir Putin bi trebao u petak da se obrati ruskom parlamentu i mogao bi to obraćanje iskoristiti da službeno objavi priključenje okupiranih teritorija Ukrajine Rusiji, objavilo je britansko Ministarstvo odbrane u najnovijem obaveštajnom izveštaju.

“Postoji realna mogućnost da će Putin formalno objaviti priključenje okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji. Referendumi koji su trenutno u toku na ovim teritorijima trebalo bi da se završe 27. septembra. Ruski se čelnici gotovo sigurno nadaju da će se svaka najava pristupanja smatrati opravdanjem ‘specijalne vojne operacije‘ i da će konsolidovati patriotsku potporu sukobu”, ističe se u ažuriranju.

Ruski mediji objavili su da su “referendumi” na četiri okupirane teritorije Ukrajine “važeći” dan pre završetka glasanja, tvrdeći da je izlaznost već prešla 50 posto. Analitičari su te tvrdnje o odazivu nazvali lažiranima. Ruska državna agencija Tass objavila je da je u ponedeljak, 26. septembra, odaziv birača bio 86,89 posto u Donjecku, 83,61 posto u Lugansku, 63,58 posto u Hersonu i 66,43 posto u Zaporožju.