Petreus:“ Kopnena akcija bi bila fatalna za Izrael“

Petreus:“ Kopnena akcija bi bila fatalna za Izrael“

Ako Izrael pokrene kopnenu ofanzivu u pojasu Gaze, to bi trajalo godinama i bile bi užasne borbe, ocenio je Dejvid Petreus, koji je bio komandant američkih snaga u Iraku i Avganistanu.

Govoreći nakon brutalnih napada Hamasovih militanata na Izrael koji su ostavili više od 1300 mrtvih i hiljade povređenih, Petreus koji je bio i direktor CIA-e upozorio je da bi nastavak izraelske kampanje bombardovanja kopnenom invazijom vrlo brzo mogao postati “Mogadiš na steroidima”.

Komentarišući incident iz 1993. u kojem su dva američka helikoptera Blek Houk oborena u somalijskoj prestonici, što je izazvalo krvave urbane borbe (pri čemu je poginulo 18 američkih vojnika) dok su se američke snage borile da spasu preživele, Petreus je rekao da bi se Izrael suočio sa sličnom situacijom ako se angažuje na kopnu.

“Ako je Hamas kreativan u odbrani kao što su bili u onom užasnom, varvarskom napadu, tada ćete videti bombaše samoubice, videćete improvizovane eksplozivne naprave, bit će zaseda, mina… Urbano okruženje ne može biti izazovnije”, rekao je on.

Kao odgovor na napade Hamasa ovog meseca, IDF je pokrenuo operacije spašavanja talaca odvedenih u Gazu iz Izraela, dok je ujedno započeo kampanju bombardovanja u gusto naseljenoj enklavi koja je uzrokovala mnogobrojne civilne žrtve.

Petreus je rekao da bi njegovo iskustvo vođenja vojske uključene u brutalne protivpobunjeničke kampanje trebalo da posluži kao upozorenje Izraelu ako nastavi s kopnenom invazijom.

“Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam komandovao snagama u velikim urbanim operacijama”, rekao je Petreus. “Ne možete pobediti u protivpobunjeničkim akcijama za godinu ili dve. Za njih je obično potrebno deset godina ili više, kao što smo videli u Iraku, kao što smo videli u Avganistanu.”

Bivši vojni zapovednik rekao je da je Izraelu potreban plan za obnovu osnovnih usluga, obnovu Gaze i podupiranje kvalitetnog upravljanja u regiji pošto zaključi da je bitka protiv Hamasa dobijena.