Rat u Gazi

0

Eksplozije potresaju Gazu rano jutros, nakon teške noći u kojoj su nastavljeni sukobi Izraelaca i Palestinaca.

Izrael ističe da su njihovi avioni u sredu rano ujutru gađali i ubili nekoliko obaveštajnih čelnika Hamasa, nakon što su izveli stotine vazdušnih udara na Gazu.

Od ranog jutra sirene za uzbunu ponovo se čuju u Tel Avivu. U gradu se čulo više eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što su pripadnici Hamasa iz Gaze saopštili da su ispalili 110 raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske vazdušne udare na ovu palestinsku enklavu. Zatvoren aerodrom “Ben Gurion”. U Gazi je srušena jedna stambena zgrada, a druga teško oštećena. U Lodu je proglašeno vanredno stanje. Od početka najnovije eskalacije sukoba ubijeno je 35 Palestinaca, među kojima desetoro dece, i petoro Izraelaca. Tokom granatiranja grada Loda, u kom je proglašeno vanredno stanje, poginuli su otac i ćerka koji su bili u automobilu. Oboje su izraelski Arapi.

Izraelska vojska navodi da su palestinski militanti od ponedeljka, kada su sukobi eskalirali, ispalili oko 1.000 raketa na pozicije u Izraelu.

Savet bezbednosti UN održaće danas hitne zatvorene konsultacije, drugo takvo zasedanje u tri dana, radi razgovora o tekućoj eskalaciji nasilja u Izraelu i Gazi.

Takvi sastanci nisu retkost da bi se razgovaralo o regionalnim sukobima, ali održavanje dva u tri dana je retko, navodi Tajms of Izrael.

Zatvorene konsultacije zahtevaju saglasnost svih 15 država članica da bi se sazvale, što pokazuje porast zabrinutosti međunarodne zajednice povodom najnovijih sukoba.

Zasedanje su zatražile misije Kine, Norveške i Tunisa, a očekuje se da će specijalni koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces Tor Venesland izvestiti države članice SB o najnovijim dešavanjima u Izraelu i Gazi.