Putin najavio „munjeviti udar“

Putin najavio „munjeviti udar“

Ruski predsednik Vladimir Putin je zapretio “munjevitim udarom” u slučaju da neko u kontekstu njegove invazije na Ukrajinu, koju naziva “specijalnom vojnom operacijom”, zapreti “strateškoj sigurnosti” Rusije. U saopštenju koje je izdao Kremlj, a u kojem se citiraju Putinove reči, navodi se da su u pogledu “munjevitog udara” donete sve odluke.

– Ako se neko umeša u situaciju u Ukrajini i bude stvarao pretnju strateškog karaktera, udar će biti munjevit, naveo je Putin ne precizirajući o kakvom konkretno udaru bi se radilo.

– Za to imamo sve instrumente kojima se trenutno niko ne može pohvaliti. Mi se time nećemo hvaliti, ali ćemo ih iskoristiti bude li zatrebalo, rekao je Putin tvrdeći da je “specijalna operacija u Ukrajini sprečila veliki konflikt koji bi se odvijao na teritoriju Rusije” i uveravajući da će svi ciljevi te operacije biti ispunjeni.

– Želim ponovo a istaknem: svi ciljevi specijalne vojne operacije koju izvodimo u Donbasu i Ukrajini biće sigurno realizovani kako bi u istorijskoj perspektivi bila obezbeđena sigurnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, ruskog Krima i cele naše zemlje, rekao je Putin, kako se navodi u saopštenju Kremlja.

Za ruske vojnike je rekao da su “svojim junaštvom, odlučnošću i herojstvom sprečili stvarnu pretnju koja se nadvila nad državom”, misleći pritom na Rusiju za koju kaže da “tako velika nikome nije potrebna” te da predstavlja opasnost Zapadu koji je, kaže, od Ukrajine nameravao napraviti “anti-Rusiju”.

– Nezavisna, velika, ogromna država čak ni po njihovim zamislima nije potrebna. Oni smatraju da im predstavlja opasnost samom činjenicom što postoji, rekao je Putin.

– To je daleko od istine. Oni sami predstavljaju opasnost za celi svet. Sećamo se varvarskih planova nacista za sovjetski narod, želeli su ga podčiniti, porobiti, naterati ga da radi, a one koji im nisu potrebni, hteli su otjerati iza Urala, na sever, da izumru, izjavio je Putin.