Rezolucija o braći Bitići

0

Republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin uputio je Odboru za spoljne poslove predlog rezolucije kojom se osuđuju ubistva braće Bitići u Srbiji u julu 1999. godine i u kojoj se navodi da taj slučaj „mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije”, piše Gazeta ekspres.
U dokumentu koji je predložen 29. jula, zahteva se da Predstavnički dom uz saglasnost američkog Senata zahteva da osobe odgovorne za ubistvo braće Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija budu privedene pravdi.
U rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići.
Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine očekuje se da „daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići”, prenosi Tanjug.
Ističe se da SAD moraju da obezbede dovoljne resurse da u potpunosti pomognu i na odgovarajući način nadgledaju napore Vlade Srbije i njenih odgovarajućih ministarstava i kancelarija da istraže i procesuiraju što je pre moguće osobe za koje se veruje da su odgovorne za njihovu smrt.