Vežbe ruske i kineske vojske

0

U poslednjem prikazu produbljivanja veza Pekinga i Moskve, kineske i ruske trupe počele su 9. avgusta petodnevne vojne vežbe na severozapadu Kine, javlja Radio Slobodna Evropa.

Više od 10.000 vojnika kineske i ruske vojske u Ningsja Huejskoj autonomnoj oblasti u Kini učestvuje u vežbama Zapad/Interakcija 2021 sa velikim brojem aviona, oružanih sistema i vozila.

Vojne vežbe se održavaju u vreme kada bezbednosna situacija u Evroaziji nastavlja da se menja, s povlačenjem stranih snaga pod vođstvom SAD iz Avganistana, što je dovelo do intenziviranja borbi između talibana i vladinih snaga koje su uzdrmale širi region.

To su četvrte uzastopne vežbe Pekinga i Moskve, ali i prve koje su održane u Kini. Manevri će biti usredsređeni na stabilnost u susednoj centralnoj Aziji dok obe zemlje nastoje da pokažu sve veću saradnju svojih vojski.

“Ove vežbe su prirodni sled snažnijih vojnih veza dve zemlje, ali situacija u Avganistanu dodaje važan novi nivo”, rekao je Žang Sin, vanredni profesor u Centru za ruske studije pri Istočnokineskom normalnom univerzitetu u Šangaju. “Obe strane su zabrinute zbog prelivanja (nestabilnosti) u centralnu Aziju i novih vrsta bezbednosnih izazova koje bi to moglo doneti u region”.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Kian rekao je 5. avgusta da je cilj “konsolidacija saradnje” i “održavanje regionalnog mira i bezbednosti” s fokusom na borbu protiv terorizma i uspostavljanje zajedničkog komandnog centra za bolju saradnju u zajedničkom izviđanju, ranim upozorenjima, zajedničkim udarima i elektronskim i informativnim napadima.

Vođeni zajedničkim antagonizmom prema SAD, kao i sličnom strateškom zabrinutošću za centralnu i južnu Aziju, veze Kine i Rusije postale su sve čvršće poslednjih godina.

I Peking i Moskva su pokazali povećanu spremnost da zajedno rešavaju međunarodna pitanja i aktuelne vojne vežbe usredsređene na bezbednost u centralnoj Aziji i Avganistanu poslednji su prikaz ove dinamike koja evoluira.

Ipak, prema Žangu, iako vojne veze nastavljaju da se širi i dve zemlje pronalaze nove načine za saradnju, Kina i Rusija ne idu ka “vojnom savezu u tradicionalnom smislu”.

“Ova vrsta vežbi pokazuje pomak ka zatvorenoj ali fleksibilnoj saradnji dve vojske bez ulaženja u potpuni savez”, rekao je Žang.