Vučić. „Moja reč znači mnogo više nego mnogi potpisi u regionu i Evropi“

Vučić. „Moja reč znači mnogo više nego mnogi potpisi  u regionu i Evropi“

Mir i stabilnost su od presudnog značaja za sve u regionu i Evropi, a nestabilnost nikome nije u interesu, saglasili su se na sastanku predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Dao sam reč da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potezima“, kaže Vučić. A njegova reč „znači više nego mnogi potpisi u regionu i Evropi“, ističe Vučić. Pistorijus poručuje: Nema puta ka EU preko konflikta u regionu. Naglašava da su neophodni „dobrosusedski odnosi“ i poziva na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu, da je razgovor bio otvoren i iskren sa obe strane, “bez rukavica“, i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u region.

Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u celoj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost“, rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za Pistorijusom.

Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorijus rekao, dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost.

A moja reč, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako i u Evropi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa“, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je razgovor sa Pistorijusom bio izuzetno otvoren i sasvim iskren sa obe strane.

Jer, kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvek sasvim sigurni ni šta ste čuli, ni šta ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistorijusu na poseti Republici Srbiji. Nemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner“, rekao je Vučić.

Govoreći o KiM, Vučić je rekao da ne postoji saglasnost po pitanju uklanjanja dinara sa KiM, ukazujući da Srbija, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, smatra da je uklanjanje dinara sa Kosova i Metohije potpuno protivzakonito i da to nije pitanje nekakvih prelaznih odredaba i davanja više vremena.

Zato što je finansiranje zdravstvenog i školskog sistema nešto što je deo i prvog Briselskog sporazuma od pre 11 godina i svakog drugog sporazuma posle toga. Samo želim da to znate i ne postoji ni jedan drugi papir koji bi pokazao bilo šta drugačije. Reč je o direktnoj provokaciji koju niko ne razume, zašto neko sprovodi osim u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da su što se tiče Kosova i Metohije pozicije Srbije i Nemačke potpuno različite, imajući u vidu da je Nemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike.

Mi imamo potpuno drugačiju politiku, usklađenu sa poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 koja je i dalje na snazi. Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize“, rekao je Vučić.

Dodao je da će srpski organi nastaviti da sprovode istragu po pitanju događaja od 24. septembra, ali je zamolio i Nemačku da se u okviru Euleksa – pošto, kako kaže, postoji glasno ćutanje – konačno sprovede istraga o pokušaju ubistva najmanje sedmorice Srba.

Od toga dvoje dece na koje je pucano i koji su ranjeni samo zato što su nosili božićno drvo ili oni koji su pokušali ubiti Dragišu Galjka koji je sa dva metka pogođen u leđa od strane Kurtijeve policije“, rekao je vučić.

Srpske vlasti bi, ističe, volele da se tu standardi izjednače.

Mi imamo dobru komunikaciju sa NATO-om, profesionalnu, vrlo korektnu. Nastavićemo takvu saradnju da imamo i u buduće“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome šta će se preduzeti povodom zabrane dinara na KiM, Vučić je rekao da je Srbija u teškoj situaciji, ali da će novac za srpski narod, kako je rekao, „ovako ili onako biti obezbeđen“.

Ali ja moram da govorim o tome i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako nekim čudom u međuvremenu ne zatvore tu sednicu, neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM, i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je situacija teška za naš narod, da se Priština ponaša kao suverena država, a da nema odgovora od zapadnih partnera – zašto onda pozivaju Beograd na dijalog ako je tako.

Pistorijus se nadovezao na konstataciju Vučića da „nema odgovora“ i rekao da Nemačka razgovara sa svim akterima na Zapadnom Balkanu i sa BiH po pitanjima unutrašnje stabilnosti, a i sa Srbijom.

Jer nam je u interesu da imamo mirni i stabilizovani region kao budućeg partnera Evropske unije. Podrazumeva se da razgovaramo o svim pitanjima i Srbija je za nas važan partner, najveći ekonomski činilac u regionu sa odgovarajućim uticajem. Srbija kao najvažnija zemlja ispoljava svoj pozitivni uticaj kako bismo stekli tu dugotrajnu stabilnost u regionu i celoj Evropi. Zapadni Balkan je ne samo kulturni, geografski, nego politički deo Evrope, tu nemam nikakve sumnje“, rekao je Pistorijus.

Vučić mu je odgovorio da je saglasan sa njim i da nije na to mislio, već da ne postoji odgovor na dva pitanja – jedan je prvo po kom međunarodno pravnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, jer taj akt ne postoji.

Postoje samo akti pojedinih država koje su priznale nezavisno Kosovo, kao što ste i vi sami rekli, ali ne postoji ni jedan međunarodno – pravni akt koji bi to odobrio. I, sa druge strane, što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani, jer drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na Kosovu. Pretpostavljam, ako smo mi tu samo da verifikujemo ono što će prištinska strana da uradi, onda vam mi tu nismo potrebni“, rekao je Vučić odgovarajući Pistorijusu.

Naglasio je da je Srbija uvek bila otvorena za dijalog i odlazila na dijalog i da se 11 godina čeka da neko formira Zajednicu srpskih opština.

U tih 11 godina mi smo učinili brojne ustupke i nikada to nije bilo dovoljno, a jedan jedini koji je Priština trebalo da učini, a to je formiranje ZSO što nije ustupak, već bi dobro došlo svima, oni nisu učinili“, rekao je Vučić.

Ističe da važnost priključenja EU ostaje cilj Srbije i da su, u skladu sa tim, održani veoma fer i pošteni izbori, kao i da će Srbija prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

Pozvali smo pripadnike i predstavnike ODIHR-a da učestvuju u posmatranju čak i naših lokalnih izbora, iako to nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo zato što mislim da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet“, rekao je Vučić.

Istakao je da “Srbija nema čega da se plaši i da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodno pravne norme“, ali je takođe važno da se smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, jer se Srbija, ističe, ne meša nikome u njihove unutrašnje poslove.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je naveo da će Srbija, kada bude gotov izveštaj o, kako kaže, mešanju stranih sila u izborni proces obavestiti javnost o tome, te da “srpske službe rade svoj posao“.

Istakao je i da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH kao međunarodno priznate države i da nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

I mi smo poštovali svaki dogovor i poštovaćemo uvek u budućnosti dogovor tri naroda, konsenzus tri naroda i Dejtonski mirovni sporazum i stvarno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju kako kome padne na pamet“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da se ponosi činjenicom da predstavlja zemlju koja je slobodna i nezavisna i sama donosi odluke i naveo da niko ne može da mu naređuje, ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, ni iz Berlina, niti iz bilo kog drugog mesta.

Odgovarajući na pitanje nemačkog novinara o broju Rusa i ruskom uticaju u Srbiji, Vučić je ocenio da je ruski ekonomski uticaj neuporedivo manji nego nemački, a kada je politički uticaj u pitanju, istakao je da ne može da govori o svim akterima, jer na „nekoga možda imaju uticaj, na nekog možda nemaju“.

Na predsednika Vlade, na predsednika Narodne skupštine, na predsednika Republike, niko, sem građana Srbije, nema nikakav uticaj“, rekao je Vučić.

Naveo je da u Srbiji nema mnogo Rusa. Ocenio je taj broj na 45 do 50 hiljada i istakao da su ti Rusi uglavnom orijentisani protiv predsednika Rusije Vladimira Putina. Sa druge strane, tvrdi, Ukrajinci koji su u Srbiji su uglavnom ruskogovoreći i mnogo više orijentisani u korist predsednika Putina.

Nemački ministar spoljnih poslova naglasio je da Srbija kao najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu nosi i veliku odgovornost za stabilnost u regionu.

Pistorijus se založio za dijalog i „povratak pregovorima“, još jednom naglasivši da je eskalacija prepreka za članstvo u EU, založivši se za kompromis kroz „premošćavanje jazova prošlosti“.

Govoreći o dinarima, Pistorijus kaže da je on u Prištini dan ranije „bio jasan“ o tome da se:

Svaka legitimna mera mora donositi na takav način (kroz dijalog, prim.red.), tu mislim na pitanje dinara, dakle da se to mora organizovati tako da niko ne trpi štetu i da imamo prelazne rokove, dakle, nikom ne sme biti u interesu da se zaoštri“.

Pistorijus je danas spomenuo i Banjsku, ponavljajući da je potrebno da Srbija nastavi istragu. „To je od odlučujućeg značaja“, kaže nemački ministar odbrane. Tu je spomenuo i smanjenje vojske Srbije „na granici sa Kosovom“. Naglasio je da Kosovo priznaju kao „suverenu Republoku Kosovo“

Neće da podrži ni secesiju, kako to objašnjava, Republike Srpske. Sa integritetom Republike Bosne i Hercegovine saglasio se i Vučić.