Rusija i Kina za ukidanje visokog predstavnika u BiH

0

Rusija i Kina traže od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se međunarodnom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini odmah oduzmu ovlašćenja nadgledanja sprovođenja mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat. U rezoluciji koju su predstavile Kina i Rusija zahteva se da se pozicija međunarodnog visokog predstavnika za BiH ukine u roku od dve godine.

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je AP imao uvid, navodi se da ovlašćenja data visokom predstavniku “više nisu potrebna s obzirom na napredak koji su postigle bosanske strane.”

Nacrt podržava imenovanje visokog predstavnika Kristiana Šmita iz Nemačke „do 31. jula 2022. godine, kada se predviđa zatvaranje Ureda visokog predstavnika“ (OHR).

Šmit bi trebalo da preuzme funkciju 1. avgusta nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji 12 godina.

Ovlašćenja visokog predstavnika su na meti kritika predstavnika Srba u BiH, jer ne postoji mogućnost žalbe na njegove odluke, koje na snagu stupaju čim ih donese.

Ured visokog predstavnika otpuštao je službenike, uključujući sudije, državne službenike i članove parlamenta u svojim ranijim godinama postojanja.

Rusija nije saglasna s imenovanjem Šmitai dugo je tražila ukidanje mesta visokog predstavnika.

AP navodi da je nejasno da li će SB Ujedinjenih nacija, koji nije bio uključen u Dejtonski sporazum, imati moć da zatvori OHR.

Rusija i Kina će se verovatno suočiti s protivljenjem Sjedinjenih Država i članova Evropskog saveta.