RUSIJA i SAD tajno razmenili zarobljene

0

Rusija i SAD izvele su dramatičnu razmenu zatvorenika, a razmenjen je marinac koji je bio zatvoren u Moskvi za osuđenog ruskog trgovca drogom koji je služio dugu zatvorsku kaznu u Americi, kazali su visoki američki funkcioner i rusko ministarstvo vanjskih poslova , piše Gardian.

Iznenađujuća razmena bi čak i u doba mira bila važan diplomatski manevar, ali sve je ovo čudno jer je izvršeno u trenutku kad je ruski rat u Ukrajini doveo odnose s SAD-om na najnižu tačku u nekoliko desetina godina.

Predsednik SAD-a Džo Bajden je pohvalio oslobađanje Trevora Rida, bivšeg marinca iz Teksasa, ali je rekao da pregovori koji su rezultirali razmenom zatvorenika ‘zahtevaju teške odluke koje ne donosim lako’.

Ridov ‘siguran povratak je potvrda da administracija povratak Amerikanaca koji su zadržani kao taoci i neopravdano zatvoreni u inostranstvu smatra prioritetom’, kazao je Bajden. Rid je uhapšen 2019. godine, pošto su ruske vlasti kazale da je napao policajca u trenutku dok su ga odvodili u policijsku stanicu i to nakon noći žestokog opijanja. Kasnije je osuđen na devet godina zatvora, iako njegova porodica i dalje tvrdi da je nevin, a američka vlada ga je opisala kao ‘neopravdano zatvorenu osobu’.

SAD su se složile da Rusiji vrate ruskog pilota Konstantina Jarošenka, koji služi 20-godišnju kaznu zbog krijumčarenja kokaina u SAD. On je bio uhapšen u Liberiji 2010. i zatim izručen u SAD.

Rusija je godinama zahtevala njegov povratak, a istovremeno je odbijala apel visokih američkih funkcionera da Rida oslobode, kojem se zdravlje u zadnje vreme pogoršavalo.

SAD tvrde da je Ridov slučaj ‘visoki proritet’ za Bajdenovu administraciju iz razloga koji uključuju njegovo zdravlje, a Jarošenko, čija je kazna sada preinačena, već je odslužio najveći deo kazne.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je razmena Rida i Jarošenka bila ‘rezultat dugog procesa pregovaranja’.

Ni jedna ni druga strana ne žele da kažu gde se dogodila razmena. Ali, u satima pre nego što se dogodila uređaji za praćenje putničkih aviona su identifikovali avion koji pripada ruskoj federalnoj službi bezbednosti (FSB) kako leti prema Ankari. Američki zatvorska uprava je takođe na svojim web stranicama tada naglo postavila informaciju da Jarošenko više nije u zatvoru.

Rid je u međuvremenu krenuo prema Sjedinjenim Državama, i to u pratnji Roera Kartsensa, posebnog izaslanika Džoa Bidena za talačke krize.

Ova razmena zatvorenika je najvažnije oslobađanje Amerikanaca koji su u tamošnjoj kategoriji “nepravedno osuđenih” otkad je na vlast došla Bidenova administracija.

Ridova porodica je zahvalila Bajdenu, ali i Bilu Ričardsonu, bivšem američkom ambasadoru u UN, za kojeg kažu da je putovao u Moskvu neposredno pre nego što je započeo rat u Ukrajini u nadi da će osigurati Ridovo oslobađanje.

Ričardson se tokom godina pretvorio u pravog specijalnog operativca za ovakve situacije pa je više puta putovao u Severnu Koreju radi dogovora o oslobađanju nekih američkih državljana koji su tamo zaglavili u zatvorima. Lani je isposlovao i oslobađanje jednog američkog novinara iz Mjanmara.

Rid je jedan od nekoliko Amerikanaca za koje se zna da su zatvoreni u Rusiji, a među njima je i košarkašica Britni Griner, koja je pritvorena u februaru nakon što su vlasti izvestile da joj je u torbi otkriven derivat kanabisa. Među zatvorenima u Rusiji je i Pol Velan, koga su zatvorili zbog optužbi povezanih sa špijunažom za koje njegova porodica kaže da su lažne.